feest

De Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor Kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, en wordt de geboorte en de wederkomst van Jezus herdacht.

Het Liturgisch jaar begint met de Advent. De Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt de advent altijd 4 zondagen:

1e zondag: Levavi
2e zondag: Populus Sion
3e zondag: Gaudete
4e zondag: Rorate.


Vandaag 30 november 2008 dus: Levavi. Dit is een Gregoriaans introïtusgezang voor de Mis van de eerste zondag van de Advent. Het Introïtus (Introitus in het Latijn) is het eerste deel van het proprium van de mis.Het is het gezang dat het koor bij de intrede van de priester zingt. Het eerste woord van het introïtus geeft vaak de naam aan de zondag


Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruik gemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer

Ik kom hier op omdat er al weer kerstspullen in de winkels liggen. Maar dat van de lokalen bijna niemand iets van Kerst weet. Ieder hier kijkt uit naar het Slachtfeest.
Dat is het GROTE feest. Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhul-Hadj), na voltooiing van de hadj. Dit is 70 dagen na het einde van de ramadan. Ook dit jaar gaan weer velen naar Mekka voor de Hadj, iets wat iedere moslim in ieder geval 1x in zijn leven gedaan moet hebben.
Het Offerfeest, Slachtfeest of het grote feest (Id ul-Adha)is het tweede `Id-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. De Koran noemt echter geen naam bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden. De meeste moslims nemen aan dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl. Het grote feest staat in verband met het suikerfeest dat het kleine feest wordt genoemd.
Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden

Comments

Popular Posts