blanka





George Blanka.

Blanka Vlasic heeft een bevriende kapster haar coupe laten doen. Dus ook maar gelijk een ander kleurtje nu de wilde haren toch een stukje korter waren gemaakt. Ze moest er zelf erg aan wennen bekende ze. Vlasic’s macht coupe binnen de hoogspringwereld kwam geleidelijker maar is niet minder kleurrijk.

De Kroatische superster imponeert door haar constant hoge niveau. Afgelopen week won ze in Banska Bystrica haar derde bokaal en bracht zo haar score op drie uit vier. Goed, maar indrukwekkender is het feit dat Blanka Vlasic voor de veertigste keer op rij (we tellen even de qualificaties op WK’s en OS niet mee) minimaal over twee meter vloog. Om dit te vieren kreeg ze woensdagavond in Banska Bystrica veertig rozen. Een zijsprongetje: in 1977 sprong Rosemarie Ackerman toen met de straddle voor het eerst over deze nog steeds magische grens in het vrouwen hoogspringen.

Als je de sprongen op een rij zet vormt het een hoogte van 81m.16cm. Binnen deze reeks: 5x 2.00; 7x 2.01; 5x 2.02; 9x 2.03; 5x 2.04; 6x 2.05; 3x 2.06 en 1x 2.07 wat een gemiddelde hoogte van 2m.03cm oplevert. De piercing is bij Blanka dan welliswaar verdwenen maar de pit zit er nog steeds in. Wat een reeks: veertig keer over twee meter.

Kijken we naar de top tien allertijden dan heeft Stefka Kostadinova uit Bulgarije al sinds augustus 1987 (het tweede WK tien in Rome) het record in handen met twee meter en negen centimeter. In haar carrière sprong ze trouwens 72 keer twee meter of hoger. Tweede staat Lyudmilla Andonova. Haar winnende sprong bij de ISTAF Berlijn op 20 juli 1984 met 2.07 is zo haar enige wapenfeit. In haar carrière won ze nooit een medaille op een toernooi en wipte ze currieus genoeg slechts drie (3 sic!) keer over de twee meter.
Dan op de derde plaats Vlasic, zij sprong eveneens 2.07 (DN-Gala Stockholm 7-8-2007). Deze jongedame, net 25 jaar oud, presteerde het al 47x over de twee meter te gaan. Dus in haar jacht op het wereldrecord van Kostadinova jaagt ze ook op het aantal sprongen over de twee meter van de Bulgaarse. Slechts Bergqvist en Henkel uit de top tien komen met ieder vijf entwintig sprongen enigszins in de buurt en dan volgen Babakova met 22 en Slesarenko met 21 keer. Cloete (15), Bykova (8) en Tia Hellebaut met drie sprongen over de twee meter completeren het beste tiental in de hoogspringtop.

Vijf-endertig vrouwen sprongen al hoger dan Ackerman en nog eens zestien evenaarden de Oost-Duitse. Zo zijn er dus 51 vrouwen over de twee meter gesprongen. Maar we wachten in Nederland nog op de eerste vrouw over 1.90m. Vlasic is 1m92 en weegt zo rond de 75kg. Dat is een mooie verhouding zeker als je naar haar beenlengte kijkt. In de top AT staan ook Babakova (1.80), Hellebaut (1.82) en Bergqvist. De Zweedse springveer heeft een lichaamslengte van 1.75cm. Van dit type vrouwen hebben we in Nederland genoeg lijkt me.

Ik heb wel een roosje over voor de eerste Nederlandse vrouw die over de 1.90 springt en wel een bos als dat lukt over twee meter. Op zoek naar: Una paloma blanca!

Comments

Popular Posts