Sleeuwenhoek

Brenda Sleeuwenhoek.
Een mager bekkie, beetje grauwe huid en erg stil. Dat is wat ik me herriner van Sleeuwenhoek. Ze deed mee in Varazdin, een stad in het noordwesten van Kroatie, toen nog onder de vlag van Joegoslavie, waar in 1989 het EJK werd gehouden.
Hoe kom ik daar bij?
Nou, gisteren liep Jolanda Verstraeten een vijf kilometer in Stockholm bij het GEGalan waar ze achtste werd in 16.42.66 daar waar Defar het WR aanscherpte (14.24.37). Verstraten liep nipt twee seconden boven het NR van..............Brenda Sleeuwenhoek.
Als atlete van Avantri uit Schoonhoven liep ze op het EJK de tien kiometer. Ik weet niet zo veel van haar met wel dat ze uit de Kwakel kwam. De 'oude' naam van De Kwakel is Quackel en toen ik training gaf bij AKU (atletiek club uithoorn) noemde men het spottend “de kwakkel”. Het rijtje dorpen op de grens van Noord- en Zuid-holland: Uithoorn, Kudelstaart, Aalsmeer en De Kwakel dus.
Van de loopnummers in Varazdin weet ik alleen nog dat Vincent Hoek, Eddy Kiemel en Stella Jongmans (bronzen plak) de 800 meter liepen. Dat Marco Gielen bijna knock out ging zo iets op drie kwart van zijn 25 rondjes door de hitte. Maar ook dat Sleeuwenhoek een NR liep. Het zag er moeizaam uit en ze leek ongelooflijk breekbaar, werd elfde in het veld met ruime achterstand op de winnares die 32.25.75 liep. Van deze Olga Nazarkina nooit meer iets gehoord nadat ze het jaar daarvoor al zilver had op het wjk, of het moet haar pr uit 1990zijn toen ze een keer 32.05.76 liep in de USA: Seattle.
Sleeuwenhoek ging ook naar Amerika en wel naar de universiteit van Arizona in Tucson. Zo liep ze op 26 februari 1994 dus een nederlands record indoor. Op de 5000 meter kwam ze in Reno tot 16.40.96. Toepasselijk dat de loopster uit Quackel/De Kwakel dat deed in Reno. Want de bijnaam voor Reno is niet voor niets "The Biggest Little City in the World". In dat jaar won Sleeuwenhoek trouwens ook de vijf kilometer bij de NCAA (division 1) kampioenschappen.

En nu liep dus Jolanda Verstraten net boven dat record. Een spichtige loopster getraind door haar vader die volkomen hun eigen gang gaan en gingen. Ook bij de EK onder 23 in Bydgoszcz waar ik ze van dicht bij meemaakte. ( Ik zie haar vader, staand op de boarding achter het hek, nog vol ongeloof kijken hoe hard iedereen liep en hij wanhopig op een fluitje blies om dochterlief aan te sporen te versnellen) Ondertussen is Verstraten doctorandus maar verder is er weinig anders bij de loopsters uit Koningslust. Maar liep ze gisteravond op de indoorbaan wel sneller dan ze ooit in de buitenlucht deed.

Een leuke trip in de atlas: de kwakel – varazdin – reno – bydgoszcz – koningslust. En dat allemaal dankzij Stockholm.

Comments

Popular Posts