nav (+update)

De wereld van Martin Bril ken ik zo langzamehand wel. De column met dezelfde naam lees ik dan ook slechts op gezette tijden maar onregelmatig. De observaties zijn redelijk tijdloos. Je kunt ze ook op een andere dag dan die van publicaties lezen.
Ook is al alles door de blik van Bril bekijken niet altijd een pretje. Wel vaak orgineel. Zijn wereld is door de ziekte wel kleiner geworden. Dus veel huis tuin en keukenpraat, maar ook uit de buurt. Toch wil er soms meer van weten en probeer er achter te komen waar hij geweest is, of wie de beschreven persoon is.
Het laatste deel uit zijn stukje de dood van een balletdanser van vandaag:
Knip
..............................Dit brak bijna mijn hart.
Een balletdanser die zo aan zijn einde moest komen. Zou hij zich het podium, de geur van de coulissen, de opwinding en spanning in de kleedkamers nog hebben herinnerd? En dan die naam: Mitteltreiner, de naam voor een romanpersonage van Joseph Roth. Mij werd verteld wanneer de crematie was, ik was van harte welkom. Maar ik durfde niet te gaan.
Wel vond ik in deze krant een overlijdensadvertentie. De naam van mijn meneer, en trots daaronder: balletdanser. Geboren in Weesp, in 1915. Al voor de Tweede Wereldoorlog moet mijn meneer op de planken hebben gestaan. Niet te bevatten, eigenlijk. Want het leven van een danser is per definitie kort. Dat is nu zo, en zal toen ook zo zijn geweest. Bij dertig houdt het op. Maar mijn meneer had toen nog vierenzestig jaar voor de boeg. De laatste jaren zullen het langst hebben geduurd.
http://www.martinbril.nl/archief/2009/02/de_dood_van_een.html

Jammer genoeg heeft Bril niet even wat opgezocht. Of even op wikipedia gekeken
http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Mittertreiner

Of een andere bron bekeken:

http://www.gk.nl/index.php?id=9&a=bericht&bericht=5897

oh ja
Roth (Brody)diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Oostenrijks-Hongaarse leger. Na de oorlog zou zijn werk doortrokken blijven van heimwee naar zijn verloren vaderland. Hij schreef romans en korte verhalen vooral bekend zijn de romans 'Job' (Hiob, 1930) en 'Radetzkymars' (Radetzkymarsch, 1932).
http://www.josephroth.de/

En zo zijn we via de Radetzkymars (tietenkont-tietenkont-tietenkontkontkont) weer bij Jan Wolkers’ Brandende Liefde (1983) de film waar Johan Mitteltreiner op zijn 68e nog in speelde.

update:
bril heeft een vervolg geschreven
http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/2747/Balletdanser_2

Comments

Popular Posts