40 en 50


jozef ingnaz mildorfer 1750: pentecost

Pentecost is part of the Moveable Cycle of the ecclesiastical year. According to Christian tradition, Pentecost is always seven weeks after Easter Sunday; that is to say, 50 days after Easter (inclusive of Easter Day). In other words, it falls on the eighth Sunday, counting Easter Day

Met Pinksteren (Grieks: Πεντεκοστη (Pentekostè) of Sinksen wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Eingelijk een zeer belangrijke gebeurtenis maar toch weten weinigen van Pinsteren. Als snel zegt men het is met pink-rose of pink-pop. Met de uitstorting van de Heilige Geest is het begin van de christelijke Kerk gemarkeerd.

oh ja, moment.
Hemelvaart veertig dagen na Pasen en Pinksteren volgt dan tien dagen na Hemelvaart en valt op de 50ste dag van Pasen.

ik citeer wikepedia over het octogonale getal veertig:
"In de joodse, christelijke en islamitische traditie heeft veertig een speciale betekenis. In de Bijbel komt het getal veertig veelvuldig voor; veertig heeft betrekking op voorbereiding en verwachting maar ook op vasten en boetedoening. Aan het einde van de zondvloed moest Noach veertig dagen en nachten wachten tot de ark open ging (Exodus 34). Mozes verbleef veertig dagen en nachten op de Sinaïberg om er de Tien geboden te ontvangen. De Israëlieten trokken veertig jaar onder leiding van Mozes door de Sinaïwoestijn. Goliath daagde de Israëlieten veertig dagen lang uit voordat David hem ging bevechten (1 Samuël 17:16). Elia ging door de kracht van de spijs die de engel hem gaf 40 dagen en nachten tot aan de berg Gods, Horeb (1 Koningen 19). Jona preekte in Nineve dat de stad over veertig dagen verwoest zou worden (Jona 3:4). Na zijn doop vastte Jezus veertig dagen in de woestijn en werd toen verzocht door de duivel daarna begon Zijn prediking met de Bergrede (Matteüs 4:2) (de hiervan afgeleide vastentijd betreft de periode voorafgaande aan het Paasfeest) Na zijn opstanding verscheen Jezus veertig dagen aan zijn discipelen alvorens naar de hemel op te varen (Handelingen 1:3)".

en over 50
Het jubeljaar wordt beschreven in Leviticus 25, samen met het sabbatsjaar. Het jubeljaar is een Bijbelse instelling betreffende beheer en eigendom van het land. Het jubeljaar wordt eens in de vijftig jaar gevierd. In Leviticus 25 worden de gebruiken rond het jubeljaar beschreven. Het doel van het jubeljaar is om al het land aan de rechtmatige eigenaar terug te geven en werd als heilig beschouwd.
Het sabbatsjaar werd elk zevende jaar gevierd. Elk zevende jaar mochten akkers niet ingezaaid worden en wijngaarden niet bijgehouden worden. Men moest leven van wat het land spontaan opbracht. Het jubeljaar is een uitbreiding hiervan en valt dus na 7 x 7jaren in het vijftigste jaar.

Comments

Popular Posts