ac


qatar wind tower

nu de temperatuur hier al vroeg in het jaar de vijftig aantikte vraag je je wel eens af hoe moet dat vroeger nou gevoeld hebben. vijftig is vijftig zul je zeggen maar ,werp ik maar even tegen, toen was er geen air conditioning
wel waren er windtorens. wat? windvangers eigenlijk:
A windcatcher (Persian: بادگیر Bâdgir, Arabic: بارجيل Baarjiil) is a traditional Persian architectural device used for many centuries to create natural ventilation in buildings. It is not known who first invented the windcatcher, but it still can be seen in many countries today. Windcatchers come in various designs, such as the uni-directional, bi-directional, and multi-directional

ook in de tenten kenden ze dit verschijnsel. een soort omgekeerde schoorsteen dus in feite. waardoor de lucht circuleerde.
maar als er weinig wind is en de lucht die er al is die is nog een heet.... ja wat dan.

een vriend die hier al zo'n 20 jaar terug was vertelde ons dat toen slechts in het toenmalige winkelcentrum (de enige in de stad)genaamd The Centre, air conditioning was. Dus iedereen die iemand wilde ontmoeten en koffie wilde drinken in koelte ging daar naar toe. Als je twee/drie dagen achter elkaar was geweest had je alle expats getroffen. verder was ac een luxe. nu zie je overal de lekbakken, de slangetjes en hoor je de windowac's of de motor van grote joekels.

ik dacht hieraan toen ik bij 'onze' starbucks zat in villaggio (een van de vijf mega shoppingmalls) omdat onze ac thuis stuk is. De muren zijn warm, de ramen stralen de hitte door en het is 30+.

het wachten is op de reparateur/ monteur. tot die tijd heb ik een ventilator naast me staan. zo eentje die de warme lucht in ieder geval in beweging houdt. net als vroeger in de tent of huis met een windtoren.

ps.
gelukkig doet alleen de ac in de woonkamer het niet. in de slaapkamer is het 'koel' met 22 graden......

Comments

Popular Posts