helden



Voor het nieuwe sportmagazine Helden kwam de val van Marco van Basten te laat.
Frtis Barend’s nieuwe glossy is niet gericht op actualiteit. Het gaat om verhalen.
Graag zou ik daar graag een verhaal over keepers in lezen.

Als ik wel eens een sportspel doe wil ik altijd graag op een centrale plaats. Guard in Basketball, en dan liefst point-guard. Met volleyball lekker door het achterveld dweilen en duiken op onhaalbare ballen. En met voetbal: op doel. Vroeger zeiden we nooit: op goal. Je was ook geen goalie. Die term gebruikte alleen Frans Hinrich bij het ijshockey. Geweldig de KLM-linie maar ook Tretjak. Een man met geweldige reflexen. Later een groot coach ook.
Maar ik wilde altijd keepen. Op de MAVO wilde ik dus ook niet in een team met ‘de mug’ Aad Mulder in een team die keepte ook altijd. Mijn voorbeeld was Tonny van Leeuwen de geweldige doelman van GVAV. Redde punten voor de Groningers overal ten lande. Maar als hij in het veld moest voor Nederland ging het mis. Veel te vroeg overleden bij een eenzijdig verkeersongeval.
Vorige week overleed een andere geweldige doelman. De man die Nederland het eerste wereldkampioenschap hockey schonk: Sikking.
Dat moet dan ook vind ik, net als in het Gronings trouwens vaak gebeurt, alleen de achternaam. Dus ben ik ook een van Moens en van van der Sar. Stijlvolle keepers.
Een van de mooiste foto’s is die van Peter Schmeichel. Geweldig.
Tijd voor een verhaal in “Helden” zou ik zeggen, kom op Barend.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Tonny_van_Leeuwen

http://internationalhockeylegends.blogspot.com/2006/07/vladislav-tretiak.html

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article975607.ece/De_allermooiste_redding

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Moens

Comments

Popular Posts