100 dagen

“The other day I felt so young,
 but now you made me 100 years.
 If you turned around look what you've done,
you'll see my eyes and you'll see my tears….”

Nog 100 dagen tot de Olympische Spelen.
Wat vorig jaar nog maar ‘even’ leek lijkt me nu wel een eeuwigheid.

Zoals altijd zal het een race tegen de klok zijn. Dat is niet anders dan in Londen, Beijng, Athene of Sydney en Atlanta laat staan Barcelona. Maar Sydney is de enige van het Zuidelijk halfrond en in China waren de meeste grote dingen al ver van te voren klaar. In een centraal gestuurde politiek was het opruimen van ‘ballast’ een haast klusje (opruimen, afvoeren van personen en gebouwen die in de weg stonden).
In Londen was het ook haasten geblazen maar niet in verhouding tot Athene waar ze nu nog niet klaar zijn. Zowel Barcelona als Atlanta gebruikten de Spelen om achterstandsbuurten op te ruimen.
Nu is het nog honderd dagen tot De Spelen van Rio. Wat krotten bij het Olympische dorp zijn opgeruimd of afgebakend. Maar de metro-lijn is nog niet klaar dat was in Athene ook het geval maar was toch nog te belopen. Hier is het essentieel onderdeel van de verplaatsingen. Zij die dachten het op de fiets te doen staan ook voor een hindernis want een deel van het fietspad is ingestort (twee doden).
De rechtbank heeft tevens een uitspraak gedaan dat de staat uitstaande gelden aan gepensioneerden met voorrang moet betalen. Zo’n 12 miljoen euro die zomaar op de bouwwerkzaamheden van de metro kunnen worden gekort.

Net als in Sydney ligt het Olympisch dorp buiten de miljoenen stad Rio de Ja neiro (=/- 7 miljoen inwoners) Maar een ander deel van het sportcomplex : in  Deodoro, is nog niet start klaar. Maar daar zijn hoofdzakelijk sporten waar Brazilie toch geen potten breekt. Wat moeten we met die sporten? Ja dat vroegen ze zich ook af na de PAN-American games in 2007. Dat betrof echter ook stadions die nu nog zouden kunnen worden gebruikt ware het niet dat ze niet goed zijn onderhouden. Dus turnhal, wielerbaan, zwembad afgekeurd. En het voetbalstadion en atletiekstadion voor heel veel geld gerenoveerd (en nog niet wedstrijd klaar). Daar zijn heel veel Brzilianen niet blij mee en eisen min of meer dat eventuele te korten nu maar alleen door de staat Rio op gehoest moeten worden. Fijntjes wijzen de arme staten er op dat Rio ook als een van de weinige staten meedeelt in olie gelden. Het lijkt er echter op dat het geld dat daarmee nog verdiend moet gaan worden inmiddels al is uitgegeven.
Sinds 2009 is er veel verandert. Maar niet de teneur dat het WK voetbal voor Brazilie een topevenement was en De Olympische Spelen een sportwedstrijdje in Rio. De meeste Brazilianen hadden er al niks mee en hebben er nu helemaal niks mee. Ze kunnen het geld wel beter gebruiken. Het lijkt nu al zeker dat er tekorten zullen zijn en dat de erfenis van de spelen een schijntje zullen opleveren voor de gemeenschap.  De inflatie stijgt, de problemen in de politiek stapelen zich op en de Olympische koorts is geen sprake. Wel onrust over de veiligheid in zijn algemeenheid een heikel punt in Rio maar met mogelijke aanslagen nog hoger op de agenda dan de ziekte virussen met name : zika, chikungunya en dengue.

Nog honderd dagen. Ik heb een beetje tranen in de ogen als ik zie hoe het geld verkwanseld is, hoe miljoenen in een bodemloze put zijn gestort, hoe de man op straat moet boeten voor de graaiers. Maar ook hoe de sport achter de feiten aanloopt. Rio heeft een staat van dienst in de atletiek, maar slechts weinigen zullen echt meedoen om de medailles. Nu eerst kijken hoe straks de generale repetitie in het atletiekstadion zal verlopen…..het is namelijk nog niet helemaal klaar. Op voorhand is het geplande NK al verschoven naar Sao Paulo omdat er onvoldoende geld is bij de organisatie om iedereen onder te brengen. Honderd dagen nog maar ik denk dat sommige mensen,vanwege alle zorgen,  wel honderd jaar ouder worden in die tijd. 

Zoals Joey Dyser (Josje Duister dus) ooit song

“The other day I felt so young,
 but now you made me 100 years.
 If you turned around look what you've done,
you'll see my eyes and you'll see my tears….”


Comments

Popular Posts