Aelbert Jacobsz Cuyp

Aelbert Jacobsz Cuyp (Oktober 20, 1620 – November 15, 1691) was in de Gouden Eeuw een van de belangrijke Nederlandse landschap schilders. Als fameus leerling van zijn vader Jacob Gerritszoon Cuyp is hij vooral bekend geworden door zijn landschappen in het warme licht van de ochtend- of middagzon.

Sunlight in his paintings rakes across the panel, accentuating small bits of detail in the golden light…..

Zijn productieve periode besloeg slechts 15 jaar. Volgens Houbraken, biograaf, was dit te wijten aan zijn huwelijk met de streng christelijke Cornelia Bosman in 1658. Bij zijn dood werden in het huis geen andere kunstwerken aangetroffen van de schilder. Hij was vanaf zijn 40e nauwelijks nog actief geweest omdat hij zich voornamelijk op zijn taak als diaken van de hervormde kerk richtte.

Dit las ik op de uitgebreide pagina van Wiki in het Engels. De Nederlandse versie is zeer beknopt. Veel verder dan een verwijzing naar de bekende markt komt het niet.
Ik zocht het op n.a.v. een bericht op het AD.

Een bediende van Prins William en Prinses Kate merkte het onderschrift van een door Kate eigenhandig uitgezocht schilderij op: the negro page. Op zich niet schokkend ware het niet dat in de woonkamer waar het schilderij hangt de Amerikaanse president Obama en zijn vrouw zouden worden ontvangen. Met een schroevendraaier werd door de bediening snel het bordje weg gehaald en een plant voor de gaatjes gezet. The Negro Page. “Uiteraard is dat de titel die het werk kreeg kort nadat de Nederlandse meester Aelbert Cuyp het in 1660 schilderde, maar dat maakt het woord er niet minder gevoelig om”, schreef het AD.

Ja het eufemistische page in de titel kon misschien nog. Hoewel duidelijk is dat pages vooral dienden in de kastelen en paleizen van de adel en van de koninklijke familie als een soort stageplaats voor schildknapen, lijkt het hier meer om een slaaf te gaan. Neger en slaaf dat kan niet voor een president die zelf een Afrikaans vader heeft. Obama's vader, Barack Obama sr., was een Luo (etnische groep)uit West-Kenia.

· Zonsondergang na regen, 1648-1652
· Zee bij maanlicht, circa 1648
· Zonsondergang over de rivier, 1650
· Landschap met een weg aan de rand van een bos, 1642-1644
· Gezicht op Schraven-Deel, circa 1645
· Landschap bij Rhenen, circa 1650-1655 e
· Jonge herders met koeien, circa 1650



Dit zijn de bekendste werken van Cuyp. Veel van zijn werk bevindt zich in Britse collecties, maar ook in het Rijks - en Dordts-museum zijn een aantal van zijn schilderijen te bewonderen. Daar staat ‘de neger page’ dus niet bij, die hangt in het Kensington Palace.

Toch, ondanks de titel vindt ik het een mooi Nederlands werk.

foto mail online/getty 

Comments

Popular Posts