de sluipmoordenaar

 play on your strengths- do all you can to address your weaknesses.


De sluipmoordenaar.

Dit is niet een titel uit de serie “murder she wrote “ daarvoor is het te serieus en was de serie te lachwekkend. Iedere aflevering ging over het dagelijks leven van een gepensioneerde lerares Engels, Jessica Fletcher, die detectives schreef. Keer op keer raakt ze op een of andere manier betrokken bij een moordonderzoek en, jawel, ze blijkt dan de enige die begrijpt hoe de zaak in elkaar stak. Nee, ik wil het hebben over een ander soort sluipmoordenaar: the widow maker!

Iets wat veel meer lijkt op iets wat ik mee maakte met mijn Volvo in Qatar een probleem kreeg. Ik klaagde bij de dealer over een geluidje en hij stuurde me naar het service punt buiten de stad. Op het industrieterrein waren er diverse monteurs, schoonmakers etc aanwezig. Toen ik het probleem had uitgelegd liet ik het aan hen over. Motorkap open, schoonmaken, losdraaien van onderdelen, ik bekeek het op een afstandje. Op een gegeven moment komt een monteur naar me toe: “Sir, you have big problem”. Ik moet schaapachtig hebben gekeken want hij ging het uitleggen. Het geluidje was slechts een onderdeeltje wat los zat maar dat kwam omdat daarachter een ander probleem zat. Gelukkig was ik er op tijd bij en voor een klein bedrag werd het onderdeel vervangen de rest nog een even schoongemaakt en doorgemeten en was alles weer als nieuw.

Toen na de eerste operatie de arts kwam uitleggen wat ze hadden gedaan moest ik daar aan denken. De quick fix van het plaatsen van de twee stents was om de levensbedreigende situatie te verhelpen. Het werkelijk probleem zat aan de andere kant: links van het hart. Hij schetste dit op een A4tje en de volgende dag had ik het rapport waar op het keiharde bewijs stond.
Right coronary artery in het midden door middel van stents de doorstroming weer op volle kracht.
Maar, zei hij we gaan kijken hoe we het werkelijke probleem oplossen.
De kransslagaders zijn eindslagaders, omdat ze de enige bloedtoevoer naar de hartspier zijn. Er is maar weinig reserve, als er een slagader wordt afgesloten, resulteert dit vaak onmiddellijk in een kritieke toestand. Een sluipmoordenaar.

Widow maker is an alternative name for the anterior inter-ventricular branch of the left coronary artery. The name widow maker may also apply to the left coronary artery or severe occlusions to that artery.
This term is used because the left main coronary and/or the left anterior descending supply blood to large areas of the heart. This means that if these arteries are abruptly and completely occluded it will cause a massive heart attack that will likely lead to sudden death. The blockage that kills is made up of platelets streaming to the site of a ruptured cholesterol plaque.

Het blijkt dat de beide omleidingen nodig waren omdat beide kransslagaders bijna volledig dicht zaten. De twee kransslagaders ontspringen uit het eerste deel – de aortawortel – van de aorta, vlak boven de aortaklep. Met een ader uit mijn linkerbeen is er nu dus een omleiding gemaakt zodat het hart beter van bloed kan worden voorzien. Dat bloed vloeide rijkelijk vertelde de hartchirurg (twee zakken bloed waren er nodig om de operatie goed door te komen.

Ik heb dus de laatste jaren enorm veel geluk gehad dat ik niet een hartaanval aan de linkerkant van het hart heb gekregen.
Ik heb dus enorm veel geluk gehad dat mede door het sporten het hart als spierpomp het goed heeft gedaan.
Ik heb dus nog meer geluk  gehad dat ik met een acute hartaanval aan de rechterkant binnenkwam in het ziekenhuis waar direct actie werd ondernomen.

Een tweede kans. Een nieuwe situatie. Met een soort van herstart.  Ik kan het nog maar moeilijk beseffen. Tegelijkertijd daalt wel het besef in dat het uniek is. Het bloed stroomt weer.  (Spontaan komt de tekst op wien Neerlandsch  bloed…..) Ik kan weer vooruit. Het tweede deel van het leven is begonnen. Nieuwe doelen lonken.  De sluipmoordenaar is omgelegd. Ik bezin me op een nieuw begin. Met stippen op een horizon die bijna zijn aan te raken. Nu. Diana is geen weduwe en we zijn nog samen. Jong van hart en vol goede moed.
 
….Wien Neêrlandsch bloed door d'aderen vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
Wiens hart voor land en koning gloeit,
Verheff' den zang als wij:
Hij stell' met ons, vereend van zin, Met onbeklemde borst,
Het godgevallig feestlied in
Voor vaderland en vorst……..

Comments

Popular Posts