nog een onderzoekje



deel van de Aspire voetbalvelden en de Sports Tower Doha (c) Gerard Lenting 2007.


Voetbal en joggen zijn twee sporten die je eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken. Toch is dat precies wat Deense onderzoekers hebben gedaan.

GL: vraag is wat ze hebben willen vergelijken?

Hun conclusie: voetballers profiteren flink meer van hun sportieve inzet dan joggers.

GL: het profijtbeginsel van beweging staat ter discussie?

De Denen bestudeerden het effect van twee tot drie keer per week trainen. Waar voetballers na drie maanden trainen en spelen gemiddeld 3,5 kilogram vet verloren, was dat bij joggers maar 2 kilogram. Bovendien nam de spiermassa bij de liefhebbers van de groene mat toe, terwijl die bij de lopers nagenoeg gelijk bleef.

GL: liefhebbers groen mat tegen over liefhebbers van het: tartan / asfalt of schelpenpad?
De wisselende intensiteit van voetballen (dan weer lopen, dan weer rennen), vormt mogelijk een verklaring voor het waargenomen verschil. Ook zouden voetballers meer tot het uiterste gaan, omdat ze zoveel plezier hebben in het spelletje.
GL: als de jopggers alleen maar hun stief kwartiertje volsjokken dan zal dit wel,maar ze kletsen dan ook wel wat af: vijf kwaretier in een uur.
Moet nu iedereen een balletje gaan trappen? Waarschijnlijk is dat niet verstandig. Een ander onderzoek laat namelijk zien dat voetbal de sport is die de meeste blessures veroorzaakt.
GL:
Mijn aha –erlebnis blijft uit.
Foeballu en sjokken met elkaar vergelijken....................
Als je van hardlopen een spelletje maakt gedurende drie keer per week zo’n drie kwartier tot een uur kom je toch aardig in de buurt van de voetballer lijkt me.
Rare Jongens Die Denen.

Comments

Popular Posts