hellum

haanssluis in hellum (foto rtv noord)


knip....


hellum - De oude Haanssluis in de Haansvaart in Hellum krijgt van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg alsnog de beschermde status. .....


De Haanssluis is een voormalige schutsluis tussen het Schildmeer en de Haansvaart. De kleine sluis is in 1866 gebouwd om schepen met vruchtbare wierdengrond aan te kunnen voeren naar de armere gronden ten noorden van Hellum. Het sluisje wordt al lange tijd niet meer gebruikt en is in verval geraakt. De Stichting Haansvaart heeft zich het lot van de sluis aangetrokken en zich ten doel gesteld de sluis te bewaren en te behoeden voor de sloop.... knip DVHN





dat was alweer enige tijd terug.


nu Hellum weer in het nieuws maar nu landelijk.


wat wil het geval de brandweer rukt uit maar de pomp doet het niet!


loop naar de pomp, was in dit geval een understatement.


ik herriner me dat als vroeger in het dorp de vrijwillige brandweer (melkboer, groenteman, gemeentewerker en wat boeren) moest uitrukken eerst de sirene klonk. snel verzamelden zicht de brandweermannen bij de kazerne en dan rukte de rode auto uit. vaak met daarachter een hele optocht van sensatiezoekers.






uit de T.
....knip

De brandweer in het Groningse Hellum moest dinsdagmiddag machteloos toezien hoe een grote boerderij in vlammen op ging. De spuitgasten waren op tijd bij de brand gearriveerd, maar toen ze wilden beginnen met blussen bleek de pomp van de brandweerwagen defect. Het pand brandde tot de grond toe af.
De brand was ontstaan in een schuur, waarin veel hooi lag opgeslagen. Ook het woonhuis is door de brand verloren gegaan. De exacte omvang van de schade is niet bekend... knip.

Comments

Popular Posts