zesje

Slag bij Austerlitz foto Gerard Lenting.
NRC.next:
Knip...........Premier Balkenende wil dat „wij de mentaliteit van middelmatigheid achter ons laten”. Studenten nemen genoegen met een zesje, ondernemers hebben onvoldoende drive. „Dat is natuurlijk zonde. En onnodig. Want we kunnen het wel. Dat hebben de ontwikkelingen in de Gouden Eeuw wel laten zien.”
Dat zei Balkenende bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Wageningen. De premier hield zijn toespraak in het Engels! De titel: Bouwen aan de toekomst met kennis, innovatie en ondernemerschap’. Dankzij deze drie zaken was Nederland volgens hem „in het verleden groot geworden”, terwijl „deze bouwstenen op dit moment onvoldoende sterk zijn”......knip.
GL:
Een engels balkende premier die studenten aanspreekt op hun minimale scoringsdrift. Het klint als Wenger in de Premierleague die klaagt over het gebrek aan wijnkennis. Die Jan Peter lijkt me nou niet direct iemand die zelf uit heeft geblonken in iets. Misschien een negen voor Psalm of schoon schrijven maar zeker niet meer dan een zesje voor taal en gymnastiek.
Vorig jaar was ik op een reunie van de lagere school en ik wilde graag zien hoe de bolleboos van de klas het er af had gebracht. Het kon in mijn idee niet minder dan minister/ staatssecretaris zijn geworden. Niet eens een directeursfunctie bij een firma in het Noorden des lands! Ik was sprakeloos. Later sprak ik nog iemand waar ik ook hoog tegen op keek in die tijd ze wees me er fijntjes op dat er iets mis was met mijn waarneming. Die zevens en achtens waren niet allemaal naar het vwo gegaan! Ik stond met een mond vol tanden.
Op mijn rapport wemelde het altijd van de zesjes. Bij sommige vakken omdat ik teveel tijd stak in sport en bij andere vakken omdat ik niet beter kon. Afgelopen zomer moest ik voor een aantal collega’s ‘vertalen’ omdat ik als enige Frans en Duits sprak en zij alleen Engels. Talen waar ik met moeite een zes voor had gehaald en dan vaak alleen maar omdat je met “woordjes” de boel op kon halen. (Woordjes die ik nu juist weer miste en dus via allerlei beschrijvende taal achter een woord probeerde te komen.) Gelukkig wist ik ook nog iets te vertellen over de slag van Austerlitz op de terugweg van Ostrava.
De Universiteit van Wageningen schijnt de belangrijkste Europese Universiteit op het gebied van de Life Sciences te zijn. Geen idee wat dat betekent maar Balkende wellicht wel. Als hij tenminste meer dan een zesje voor zijn exacte pakket heeft gehaald.

Comments

Popular Posts