Romantiek op het tartan bestaat nog.

Er is nog romantiek op het tartan.
Wat zou hij gedaan hebben? Wat deed Donald Thomas op acht Augustus? Terwijl zich in het koude Scandinavie een hete finale voltrok tussen Bahamian Troy Kemp de oude rot Sotomayor? Wereldkampioen hoogspringen in Goteborg: Troy Kemp met 2 meter 37cm.! Waarschijnlijk: shooting hoops of een tegen een voor een garage-deur
Geboren op 1 juli (net als Carl Lewis) in 1984, dus hij was net elf jaar geworden. Maar ik denk dat hij geen flauw benul had van wat Kemp uitspookte. Atletiek zat niet in zijn systeem. Natuurlijk kom je op de Bahama’s met sport in aanraking. Het is niet voor niks onderdeel van de Gemenebest en dus zullen voetbal en cricket op school op het programma bij gym staan of iets anders met een bal. Basketbal was het enige waar de tiener Donald Thomas in was geinteresseerd.
Bij het invullen van de WK-toto hield ik Thomas eerst buiten de poule. Hij was mij te onberekenbaar. Rybakov kwam in vorm, Holm degelijk en dan was er altijd nog wel een andere Rus. In de qualificaties bleek dit ook weer. Pas in de derde (met een geweldige explosie) over de gevraagde 2.29m. Wat is het voor iemand vroeg ik me af.
Thomas’ ouders zijn hard werkende mensen, zij werkt op een bank hij is een ingenieur, op de Bahama’s. Hij verlaat het ouderlijk huis en gaat naar Lindenwoord University in St. Charles, Missouri , om te basketballen als shooting guard en te studeren: business administration. Hij gaat net drie wedstrijden in zijn senior jaar een weddenschap aan, in januari 2006, met een klasgenoot dat hij geen 6 feet, 6 inches kan hoogspringen. Thomas in korte broek en op gympen: 6-6 dan 6-8 en in zijn derde 7 feet = 2m.11cm.. Twee dagen later doet hij in Eastern Illinois mee met een atletiekwedstrijd: de Mega Meet en spring 7-3 ¼ = 2m.22cm . En springt niet meer. Want hij heeft net een wedstrijdrecord-baanrecord uit 1993 gebroken en het schoolrecord op zijn naam gebracht. Dan gaat het snel: hij wordt tweede in the NAIA 2.18m Wint de Jayhawk Invitational, wint bij de Hoosier Relays , tweede bij de Mule Relays en wordt vierde op de Commonwealth Games in Melbourne dat jaar. Zijn debuut op een groot internationaal toernooi. Hij springt zich lekker in de wedstrijd en springt vanaf twee meter met een progressie van vijf centimeter alles ( in de derde poging over 2.15) tot 220 in de eerste. Op 2m23cm lijkt brons mogelijk maar uiteindelijk wordt hij dus vierde achter respectievelijk: Boswell uit Canada, leeftjd genoot –en ongeleid projectiel-de Brit Martyn Bernard, en jawel op de bronzen positie de Cyprioot Ioannou. Wel een persoonlijk record en de poging op 2m.26cm waren niet kansloos. Detail: hij springt op zijn favoriete sneakers en niet op spikes.
In Maart is Thomas ondertussen een master studie begonnen aan de Auburn Universiteit en wordt onder Jerry Clayton NCAA kampioen. Clayton is de voormalige polsstok coach van de ontdekker van Thomas; Lane Lohr. Deze Lohtr stuurde het bekende filmpje (http://www.polevaultpower.com/media/video/)

naar hem op en vertelde van de geweldige sprongkracht van de basketballer. Clayton zag het filmpje online en wist direct wat hij wilde: Thomas moest naar Auburn, ook als was het maar voor een jaar. De NCAA staat atleten maar een vijf jaren periode toe, beginnend in het eerste college jaar, om gedurende vier jaar in een sport te kunnen uitkomen. Hij wil ondertussen verder met atletiek, stelt hoge doelen en blijft basketball liefhebber. “Ik ben zo goed als mijn wedstrijd laat zien en in elke wedstrijd is de sky the limit. Atletiek en met name hoogspringen interesseren me meer en meer maar ik hou niet van atletiek. ik hou van basketbal.” Thomas zet zijn doelen hoog en na zijn WK goud is Olympisch goud de logische vervolg stap. Het zijn grote stappen voor een hoogspringer die pas anderhalf jaar echt met hoogspringen bezig is en wiens vorige atletiekervaring slechts bestond uit een intramurale middelbare school wedstrijd.

http://www.al.com/auburn/huntsvilletimes/index.ssf?/base/sports/1181034976167190.xml&coll=1&thispage=2

Het succes van Bahamians is niet nieuw, denk maar aan de Golden Girls die twee jaar achter elkaar de sterkste waren op de 4 x 100: wk 1999 en os 2000, maar toch. Een groep eilandjes in het Caribisch gebied met een bevolkingsaantal van minder dan een half miljoen als bakermat voor sportkampioenen. Want na de middelbare school trekken ze naar de Verenigde Staten van Amerika. Ze blijven trots op hun roots. Zo bleek ook weer in Osaka.
Thomas: “I’m happy to do anything for the Bahamas, it’s the joy of winning for a small country. If my country wants me to do anything, I’ll do it. After prelims (GL: hij bedoelde hier de kwalifiacatiewedstrijd mee), I just wanted to get the national anthem played here in Japan, for the folks back home.”
2007 Indoor. Thomas is ‘hot’ om in basketball termen te spreken. Hij verovert op de NCAA indoor het kampioenschap, en het baanrecord, met een sprong over 7-7.75 =2.33m. Op 2m37cm maakt hij zijn eerste foutsprong in een poging een college record te evenaren. Wint Southeastrern Conferende (SEC), zilver op de Tyson Invitational en breekt het 19 jaar oude schoolrecord in zijn eerste wedstrijd (Diet Pepsi Invitational) voor de Auburn Tigers met 7-6.5 = 2.30m.
2007 Outdoor. In RIO DE JANEIRO, Brazilie tijdens de vijftiende PanAm Games wint de vertegenwoordiger van Auburn de zilveren medaille en scoort de tweede medaille ooit voor de universiteit op deze spelen. Nog steeds traint hij maar vijf keer per week voor de atletiek en het hoogspringen in het bijzonder. Ondertussen is hij wereldranglijst aanvoerder geworden met een pr-sprong over 2.35m. in Salamanca (Spanje).
Nog geen jaar na zijn opvallende entree op de atletiekbaan herhaalt hij op de vijfde dag van de WK atletiek in het Nagai stadion van Osaka deze hoogte. Deze keer op polsstokspikes. “ Ik hou niet van zilver en ik draag ook geen zilveren sieraden”, sprak Donald Thomas nog op de Pan Amarican Games toen hij tweede was geworden achter de Cubaan Victor Moya. Maar op deze woensdagavond in Japan blinkt er goud om zijn nek. Zeg maar achttien maanden nadat hij met hoogspringen begon is Doanld Thomas wereldkampioen. Er is nog romantiek in de internationale sport met ongepolijste sterren als deze hoogspringer van de Bahama’s.
“You know,” vertelde hij in de ‘mixed zone’ naast de Nagai-baan waar atleten met de pers praten, “it just seems like a normal competition. I suppose it’ll sink in over the next days and weeks. Anything is possible, you never know what God has in store for you.”
Nadat hij in de wedstrijd fout sprongen had gemaakt leek de gouden medaille ver weg. Pas in de derde poging ging hij over 2.33m. en hij leek daar erg blij mee en vierde dit door extra lang op zijn rug op de kussens te blijven liggen. De lat naar 2.35 en hij springt dit in een keer. “Ik wilde niet weer van die gozer verliezen die me in Melbourne van het podium hield” zei hij later. Hij kijkt niet als Rybakov net mist op 2m27 en viert zijn kampioenschap met een extra lange ere ronde (na de 400 meter vrouwen) , gooit zijn Nike’s in publiek en signeeert zijn shirt voor een jury-lid. Kan hij zich wel veroorloven want hij krijgt 60.000 dollar van de IAAF en zijn Bahamiaanse regering doet er nog eens 40.000 bij.
Als de pers doorblijft zagen met vragen aan Mr No Spikes loopt hij gewoon weg. “Ik wil naar mijn bed en genieten van het gevoel wereldkampioen te zijn”, zijn de laatste woorden. Mijn rijtje was: Rybakov- Holm- Thomas. Wat ik in ga vullen in Beijing voor de toto? Eerst maar eens kijken wie er mee doen voor de Bahama’s.


http://www.dyestatcal.com/archive/2006/February/25frontpage.htm#Thomashj


http://delivery.viewimages.com/xv/76373063.jpg?v=1&c=ViewImages&k=2&d=17A4AD9FDB9CF193C5C774F586F182D5862782199507D62E01280023635F01D2

Comments

Popular Posts