bank

amsterdam/slochteren -

Jonkvrouw Anna Elisabeth Rengers heeft zich er misschien wel op uitgestrekt, Henric Piccardt deed er wellicht zijn middagdutje op. Binnenkort is hij te koop: de bedbank uit de oorspronkelijke inventaris van de Fraeylemaborg in Slochteren.

Veilinghuis Sotheby's in Amsterdam brengt de 'bedbank van een gedistingeerd heerschap' uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw op 20 mei onder de hamer. Vier- tot zesduizend euro moet het meubel minimaal opbrengen, zo blijkt uit de catalogus van de veiling.

De bank is afkomstig uit de collectie van Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, een van de laatste eigenaren van de borg. Het antieke meubel moet gemaakt zijn in de periode dat Henric Piccardt de borg kocht van Evert Rengers, omstreeks 1680.

De huidige eigenaar heeft de bedbank in 1971 in zijn bezit gekregen. In dat jaar is het grootste deel van de inboedel van de Fraeylemaborg geveild door de gezusters Van der Hoop, waarna de Gerrit van Houten Stichting nieuwe eigenaar van de borg werd.

De Fraeylemaborg is zeer geïnteresseerd in meubelen en objecten uit de oorspronkelijke inventaris. In de afgelopen jaren zijn meerdere meubelstukken die in 1971 geveild zijn, weer teruggekeerd in de borg. Een voorbeeld is de grote ijzeren geldkist uit dezelfde tijd als de bedbank. “Ik heb onze conservator nog niet over deze bedbank gehoord”, zegt directeur Marjon Edzes van de Fraeylemaborg. “Maar we houden altijd een vinger aan de pols bij dergelijke veilingen. Als wij op dit meubelstuk bieden, dan maken we dat echter nooit bekend.”

Het bed is gemaakt van walnoten- en eikenhout, is 82 centimeter hoog, 193 centimeter lang en 82,5 centimeter breed. De stoffering is van latere datum. Oorspronkelijk had het bed zijkanten. Die zijn er niet meer, maar verder is het bed nog in goede conditie. In het verleden werden bedbanken veelvuldig gebruikt in gastenvertrekken.

Comments

Popular Posts