from dust to dawn

ik lees op nu.nl:
" Auto's en tuinmeubilair zien er dezer dagen viezer uit dan gewoonlijk. Ze zijn bedekt met een laagje grijs of rood stof uit de Sahara. Volgens het KNMI is de stofregen het gevolg van zuidelijke winden die in de hogere luchtlagen stof meevoeren. Na een regenbui daalt het spul neer over het land.
Of voertuigen bedekt zijn met een laagje fijn Saharazand is afhankelijk van de zwaarte van de buien. "Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Saharastof terug op voorwerpen als auto's, daken en tuinmeubilair. Bij zwaardere regen spoelt het zand weg en is er vaak niets meer te zien", legt het KNMI uit. In de vorige eeuw is Saharazand op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal in Nederland neergedaald en veel vaker op kleine schaal. Het gebeurt vrijwel altijd als het te warm is voor de tijd van het jaar. Het stof komt in de atmosfeer terecht door zandstormen. Wind kan het vervolgens over duizenden kilometers vervoeren. Soms steekt het Saharazand zelfs de Atlantische Oceaan over en daalt neer in Florida.


GL
hier in de zaqndbak is het door de vele bouwputten altijd stoffig maar vorige week weer twee dagen een zandstorm en je vindt stof overal. het is ook heel erg fijn zo fijn dat het niet fijn was om hard te lopen. ik kreeg er een soort keelontsteking van.
vandaag is het weer 'smoor-hait' op zijn grunnegs: 45+ dus gelukkig is de vochtheid weer laag maar dat was gisterochtend enavond wel anders, alles was beslagen.
nu is het weer rond de 30% dus met de hitte er bij flink zweten (en dus continu drinken)
Diana en ik hebben alle twee wat opgezette benen, hoofdpijn en last van de neus door de warmte en de ac's. Maar ja...................we moeten wel gewoon werken. Dat is binnen en we kijken dan ook met medelijden naar de harde werkers buiten in de schroeiende hitte en het stof: overall aan en stofkap/doek voor, zonnebril en veiligheidshelm op

Comments

Popular Posts