stork


foto lukas duyts

SLOCHTEREN -

De Groningse vogelliefhebbers houden het pas herstelde ooievaarsnest bij de Fraeylemaborg in Slochteren sinds kort nauwlettend in de gaten. Er is een ooievaar gesignaleerd en die toonde ook al duidelijk belangstelling voor het nest. Het zou voor het eerst sinds vele jaren zijn dat een ooievaarspaar hier intrek nam. Ik herrinner me vaag iets uit de begin jaren zestig maar zeker weten doe ik het niet. Al eeuwenlang bevindt zich op deze plek bij de borg een nest. Midden in het eerste weiland waar de koeien van boer van der Veen vroeger graasden, op het eilandje in de Venne tussen de Borg en de familie Duyts aan de Noordbroeksterweg. Volgens overlevering moet tot ver in de vorige eeuw het nest vrijwel elk jaar bewoond zijn geweest, net als de borg zelf.
Het herstel van het nest maakt deel uit van de restauratie van het park rondom de fraaie Fraeylemaborg. Diverse elementen uit de vroegere aanleg zullen in het kader van het project 'Levende Historie' worden teruggebracht. Zo staat op de website. Verder wordt de historische 'Geele Brug' gereconstrueerd, de nabij gelegen oranjerie gerestaureerd, moet er een nieuwe werkschuur gebouwd worden en gaat er ruim zes kilometer aan paden op de schop. Daarnaast komt de boomgaard bij het ooievaarsnest terug, net als een tuin met kleinfruit, een bloementuin en een dierenverblijf (bokken en geiten). Het bestrijden van de erosie van de Hoge Berg en het vervangen van bruggen maken ook onderdeel uit van het project. Eerder werd al het waterpeil aangepakt omdat dit de bomen aantastte en het veen ging drijven.
De vereniging van Slochters’ Dorpsbelangen heeft het nest onlangs weer hersteld en het lijkt er op dat de witte vogel , ook wel uiver, eiber of stork genoemd dus terug komt naar de Borg van Slochteren.

Eerder zag ik de ooievaar al terugkomen bij het landgoed Keukenhof in Lisse en ook in Paterswolde zag ik ze afgelopen zomer. Vorig jaar zag ik aan de zuidrand van Lelystad ooievaars en ook langs de snelweg bij Almere op een bedrijventerrein.

Voor het geluid klik onderstaande link:

http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_veen_weide/Ooievaar_Ciconia-ciconia.html

Comments

Popular Posts