salafisme

nog nooit van gehoord! jij wel? een ultra orthordoxe stroming die terug wil naar de begin jaren van de islam, hm. Tsja salafisme ook gespeld als salafiyyah of selefie of athary. maar weer eens in de boeken duiken.

uit nu.nl

...knip..........
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) laat een landelijk onderzoek doen naar het salafisme, een ultraorthodoxe stroming in de islam.

De organisatie wil zo meer te weten komen over de verschijningsvormen van het salafisme en de invloed daarvan op mensen. Dat heeft een woordvoerster van de NCTb, die onder het ministerie van Justitie valt, woensdag gezegd.

De eerste resultaten van het onderzoek onder alle moslims in Nederland worden volgend najaar verwacht. De Universiteit van Amsterdam gaat het onderzoek vrijwel zeker uitvoeren in opdracht van de NCTb.

Invloed

De invloed van het salafisme neemt toe, bleek eerder. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), die in oktober een rapport over de opkomst van het 'islamitisch neoradicalisme' publiceerde, zijn naar schatting 20.000 tot 30.000 moslims vatbaar voor de radicale en onverdraagzame boodschap van de salafisten.

Lezingen

Er is een harde kern van vijftien à twintig salafistische predikers die door het land lezingen houden in dertig tot 35 moskeeën en diverse jongerencentra. Verder zijn er nog eens circa twintig predikers in opleiding.

...knip....


uit wikipedia:

Salafisme (ook wel gespeld als salafiyyah of selefie) of athary is een ultraorthodoxe stroming binnen de islam. Het woord is afgeleid van het Arabische woord salaf (سلف), dat "voorouders", "voorganger" en "vroegere generatie" betekent.

De beweging is geïnspireerd op de eerste generatie moslims uit de begintijd van de islam. Alleen de Koran zelf, de uitspraken van Mohammed, de Hadieth en de uitspraken (athaar) van de sahaba, oftewel de metgezellen van Mohammed, worden door hen als gezaghebbend beschouwd. De stroming is puriteins, dat wil zeggen dat het een vrij strikte naleving van deze periode voor ogen heeft, ofwel indien niet anders mogelijk zich toch zoveel mogelijk op de salaf te zichten. Deze niet-geestelijken passen echter die islamitische wetten toe zonder de islamitische leermeesters te consulteren. Zij erkennen de tafsir die in de loop der eeuwen door islamitische juristen werden gemaakt, niet.[1]

Aanhangers van deze stroming noemen zichzelf de ahl-as sunnah wal djama'ah, wat zoveel betekent als de mensen van de soenna en de groep, doelend op de eerste groep moslims, of de ahlulhadith, betekent mensen van de hadith.

De stroming is grotendeels gebaseerd op het werk van Jamal al-Din al-Afghani (1839-1897) en Mohammed Abdoe (1849-1905). Hoewel al-Afghani uit Afghanistan afkomstig was, publiceerden beiden in Egypte, dat toen een Britse kolonie was. Beiden waren ontgoocheld over het verschil tussen de Europese democratische beginselen en de praktijk van het kolonialisme. Zij wilden terugkeren naar de zuivere waarden van de salaf ('vrome voorvaderen') en de eerste moslimgemeenschap in Medina.

Zij geloofden dat een terugkeer naar die zuivere waarden, gecombineerd met onderwijs voor alle lagen van de bevolking, de moslims weer hun eigenwaarde terug zou geven. Hun ideeën conflicteerden met gedachten van de oelema, de islamitische geestelijken.

Ook de journalist Rasjid Rida (1865-1935) wordt als een belangrijke denker binnen het salafisme gezien. Later was het de onderwijzer Hasan al-Banna die de Moslimbroederschap, een islamitische welzijnsorganisatie, oprichtte en deze gedachten verder verspreidde onder alle lagen van de bevolking.

Het wahhabisme in Saoedi-Arabië is een soortgelijke stroming, hoewel salafisten (Arabisch: salafiyyeen) zich nooit wahhabieten zullen noemen, daar dit duidt op persoonsverheerlijking (nl. dat van Mohammed ibn Abdul-Wahhab). Deze term wordt vooral gebruikt onder de westerse islamologen en oriëntalisten

Comments

Popular Posts