adrillen?


Een bekend schilderij Aanbidding van de Drieëenheid door de Civitas Dei van Albrecht Dürer het bevindt zich in het Kunsthistorisches Museum van Wenen.


Mijn oog valt op een woord terwijl ik snel diagonaal het scherm in me opneem van de voorpagina van 't nieuwsblad van het noorden. Ja ik weet het wel dat dit al jaren het dagblad van het noorden heet en ja het is een ochtendblad. Maar beter is het er niet op geworden. Deze zomer las ik regelmatig de papieren versie en het was teleurstellend te zien hoe deze krant in elkaar wordt geflanst. Daarom is die digitale versie extra makkelijk.
Ik zie dus staan Adrillen.
Een druk fout denk ik direct. Het gaat hier om de de Allerheiligenmarkt in Winschoten. De grootste najaarsmarkt in de provincie Groningen. De andere grote markt is natuurlijk de Drentse Zuidlarenmarkt (Zuudloadermaarkt), die traditioneel in de aardappelrooivakantie viel, de derde dinsdag in october. Dit is van oorsprong een zeer grote paardenmarkt(Europa's grootste paardennajaarsmarkt en wordt jaarlijks door rond de 150.000 mensen bezocht). De tegenhanger, de jaarlijkse Rodermarkt is op de 4e dinsdag van september in Roden, van oorsprong meer een koeienmarkt. De markt staat bekend om de nacht voor de markt met veel vertier.


ik google even en lees:..............
In 1812 wordt besloten de jaarmarkt in Winschoten te verplaatsen naar de Marktkamp. Die markt groeide snel uit tot wat we nu als Allerheiligenmarkt (in de volksmond verbasterd tot Adrillen) kennen.
Dus wellicht vindt dit jaar 2005 reeds de 190e Adrillen plaats, vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de eerste ECHTE Adrillenmarkt in 1815 werd gehouden!
Na het vertrek van de Fransen (november 1813) bloeide Winschoten op tot het welvarende centrum van Oldambt en Westerwolde.n 1816 werd Winschoten reeds erkend als 'stad van de zesde rang', in 1825 verkrijgt het van Koning Willem I stadsrechten en toestemming voor een 'stedelijke regering'.
De bloei levert de jaarmarkt ook meer aanzien op, zodat de Allerheiligenmarkt allengs uitgroeit tot de grootste jaarmarkt (goederen en vee) van de provincie Groningen.....knip


Allerheiligen is op 1 november in de kerken als nagedachtenis aan alle heiligen en een dag later is het Allerzielen (nagedachtenis aan de doden).
Waarom dacht ik nu tikfout? Omdat in mijn vader en moeder het altijd hadden over alder'illenmaarkt. (met een aangeblazen H erin).
Winschoten is dus niet alleen maar bekend als geboorteplaats van de voetballer arie haan en jan mulder! Maar ook van ADRILLEN.

Comments

Popular Posts