Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament


Sacramentsdag (Festus Corporis) werd al een populaire feest dag in de middeleeuwen als vanaf 1252 in diverse Duitse gebieden het al een verplichte feestdag is opgevoerd. In 1264, met de publicatie van de bul Transiturus de hoc mundo, bepaalde Paus Urbanus IVvdat deze feestdag door de hele Latijnse Kerk gevierd moest worden. Clemens V bevestigde officieel de erkenning van dit feest door de publicatie van de bul In Domine (oktober 1311 - mei 1312)
Zo won dit feest aan populariteit en zou in de vijftiende eeuw tot één van de populairste kerkelijke feesten uitgroeien. Ook in (zuid) Nederland. Zo wordt in 2014 het 750-jarig bestaan van Sacramentsdag in Breda herdacht.

Sacramentsdag is een hoogfeest binnen de Rooms-katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren. (Sacramentszondag wordt gevierd op de tweede zondag na Pinksteren). Het valt dus in de trits 40-50-60 oftewel: Hemelvaart – Pinksteren en nu dus Corpus Christi.

Op dit feest wordt gevierd dat Jezus Christus zich in de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als voedsel en voortdurend onder de mensen wil blijven door middel van zijn waarachtige tegenwoordigheid (Sua realis praesentia) in de geconsacreerde offergaven. De eerbied die in de Rooms-katholieke Kerk voor de geconsacreerde hostie bestaat, wordt op deze feestdag benadrukt.

In verschillende landen, waaronder (delen van) Duitsland (daar bekend onder de naam Fronleichnam), Oostenrijk, Polen, Portugal en ook hier in Brazilië, is Sacramentsdag een officiële feestdag. ( A cidade de Mariana, Minas Gerais, comemora a festa de Corpus Christ'i' enfeitando as ruas com tapetes de serragem e pinturas, zie foto)

Tijdens een trainingskamp in Duitsland was ik deze dag al een keer tegen gekomen: Fronleichnam. En toen was het ook een speciale dag waarop er processie en kerkdiensten voor de gelovigen. Ook waren er speciale activiteiten en omdat het een vrije dag was ook sportevenmenten.
Das Fronleichnamsfest ist ein Hochfest im Kirchenjahr der katholischen Kirche, mit dem die leibliche Gegenwart Jesu Christi im Sakrament der Eucharistie gefeiert wird. Die Bezeichnung Fronleichnam leitet sich vom mittelhochdeutschen vrône lîcham „des Herren Leib“, ab (vrôn „was den geistlichen oder weltlichen Herrn betrifft“; siehe auch Fron- und lîcham „der Leib“). In der Liturgie heißt das Fest „Hochfest des Leibes und Blutes Christi“, regional wird es auch „Prangertag“ oder „Blutstag“ genannt.
Ook in Uberlandia is vandaag een vrije dag. Op de Sesi geen kantine want de “tante” is ook vrij geen koffie voor mij dus. Maar ook morgen wordt aan vast geplakt want in het weekend zijn er ook speciale kerkdiensten.
Voor de agenda: dit feest valt de komende jaren op 2012: 7. Juni / 2013: 30. Mei / 2014: 19. Juni.

Bronnen: Wikepedia diverse sites.

Comments

Popular Posts