Feijoada cozinha Brasileira



Ieder dag is er rijst met bonen (in het Portugees: feijao). Dat moet. Anders is de wereld te klein. Met vlees natuurlijk. Met vlees bedoelen ze dan geen kip ofzo maar echt vlees van rund of varken. Maar traditioneel is er een keer per week iets speciaals. Dan wordt er groot uitgepakt met feijoada.
Feijoada is een stoofpot van bruine/zwarte bonen en verschillende soorten, met name, varkensvlees. Het is één van de meest typische Braziliaanse gerechten die er zijn. De naam is afgeleid van het woord "feijão" , dat boon betekent in het Portugees.
Het bekendste verhaal over de oorsprong van feijoada, volgens de wikipedia, is dat het vooral door Afrikaanse slaven op plantages werd gegeten. Delen van het varken die door de slavenhandelaren en plantage-eigenaren niet gegeten werden, zoals de oren en de staart, werden aan de slaven gegeven. Het koken van deze ingrediënten met rijst en water moet de eerste vorm van feijoada zijn geweest. Door de jaren heen werd het een populair gerecht onder de lagere bevolkingsklasse en uiteindelijk is het zelfs geworden tot het nationale gerecht dat zelfs in de beste restaurants te vinden is en wat traditioneel op zaterdag wordt gegeten.
Gisteren was er Feijoada op Praia Clube (een club waar we sinds kort tegen betaling begunstiger/aspirant lid van zijn) en was ik uitgenodigd door Pim om met hen te komen eten. Op de club is dit gedurende de wintermaanden een vast moment. Ik had al twee keer eerder dit heerlijke gerecht gegeten maar het verschilt van streek tot streek wat er allemaal op tafel komt. Het lijkt erg op de Groningse bonensoep maaltijd (waar dan roggebrood en kaantjes en dergelijke bij horen).
Bij binnenkomst ruikt het al overheerlijk. Op een lange tafel staan de giet ijzeren potten te pruttelen en aan de zijkant staan de bij gerechten. Natuurlijk is er ook caipirinha.
Wat zit er allemaal in de potjes? Ondermeer: varkenssnuit, varkenspootjes, varkensoor, ribben, diverse worstensoorten, bonen en een potje met gepeperde bonensaus. Verder hoort er bij: uitgebakken spekjes, gedroogde speklapjes en bonensoep. Dan is er natuurlijk rijst en verder wat knapperig gekookte groente, salade, mandioca (gefrituurde cassave poeder) gebakken banaan en partjes sinasappel.
Het is de kunst om niet te veel op te scheppen en rustig te eten. Zodat je alles kan proeven zonder al te veel bijgerechten. Tussendoor een drankje te doen en na afloop fruit te eten. Dan is het tijd om uit te buiken. Want het ligt zwaar op de maag. Door alle specerijen, kruiden, knoflook en uien maken de darmen overuren. Het was heerlijk. Niet om iedere week te doen. Maar wel regelmatig

Comments

Popular Posts