Dokter


 

De vrouwen versie van de meerkamp duurt nu ook, net als bij de mannen, twee dagen en werd geïntroduceerd op de Olympische Spelen in 1984 (Los Angeles) als olympische discipline.

Eerder was er een vijfkamp (van 1969 tot en met 1976: 100m horden-kogel-hoog-ver-200m en van 1977 tot en met 1980: 100m horden-kogel-hoog-ver-800m) die op één dag werd afgewerkt.

In 1981 werd de zevenkamp ingevoerd met als onderdeel volgorde: 100m horden-kogel-hoog-200m-ver-speerwerpen-800m. Op dit moment zijn er serieuze plannen om de tienkamp zoals de mannen die doen op te voeren in de wedstrijdkalender. 

As men line up at the start for the Decathlon at the Paris 2024 Olympics, an inequity persists: women are still barred from competing in this iconic event which crowns the world’s greatest athlete. We’re done waiting for permission to compete - we’re organizing our own competition. Join us for the inaugural Women’s Decathlon World Championships: 3-4 August Geneva (USA).
Allison HALVERSON (Armenia) won 7236 points.

This event is more than a competition: it's a call to action for the International Olympic Committee and World Athletics to embrace inclusivity. It is a statement of solidarity with every female athlete striving for recognition and the opportunity to compete on the world stage

Sylvia Barlag en Tineke Hidding hebben Nederlandse meerkamp kampioenschappen behaald in de verschillende samenstellingen. Barlag zit nu in diverse bestuurlijke functies binnen de EAA en World Athletics.

In 1983 werden op de Ter Specke baan bij de Spartaan, Guido Versluys en Els Stok, de later sportarts,  meerkamp kampioen. In 2009 haalde  Remona Fransen haar (tweede) zevenkamp titel op de thuisbaan. Ter zijde: Haar beste prestatie zette ze neer tijdens de Europese indoorkampioenschappen in Parijs, waar ze de bronzen medaille won op de vijfkamp! Ze was de tweede Spartaan atlete die een zevenkamp titel veroverde. Yvonne Wisse ging haar voor in 2002, 2003 en 2005.

In Parijs zijn maar liefst 3 atletes aan de start voor Nederland. Opmerkelijk is dat allen Sofie Dokter een Nederlandse zevenkamp titel op zak heeft van dit trio. Een ander opmerkelijk feit is dat Ronald Vetter zowel Wisse, Fransen heeft getraind en nu ook als eindverantwoordelijke langs de baan staat in Parijs met zijn dochter Anouk en Emma Oosterweegel die beide een medaille wonnen op de vorige Olympische Spelen.

Oosterwegel was er al vroeg bij.  Haar eerste internationale ervaring deed Oosterwegel al op in 2013 toen zij, net vijftien jaar geworden, als speerwerpster deelnam aan het Europees Olympisch Jeugdzomerfestival in Utrecht, onder de leiding van Michel Knobbe (oud meerkamper van AV’34).

Anouk Vetter komt uit een atletiekgezin. Haar vader is oud kogelslingeraar Ronald Vetter (AAC) en haar moeder is oud speerwerpster Gerda Blokziel (ADA) tweevoudig Nederlands kampioen. 

Ronald Vetter, was mijn collega docent op het CIOS Overveen. We deden beide  als atleet aan kogelslingeren voor AAC werkten als atletiektrainer en sport technisch kader adviseur in West 1 samen en Ronald volgde mij op als bondscoach van de Atletiekunie. In 2016 werkten we samen om Nadine Broersen aan de start te krijgen in Rio. 

Sofie Dokter komt ook uit een atletiekgezin. Haar vader is oud sprinter Erik Dokter (De Sperwers) en haar moeder is Hendrike Schut is oud hoogspringster Hendrike Schut. Beide ken ik als pupillen van Grietus Naber die jarenlang diverse atleten in Noord Nederland begeleide op mijn favoriete combinatie meerkamp/springen. 

Nu. op deze Spelen zijn Charles van Commenee en Ronald Vetter samen aan het coachen. De oud clubgenoten die de trainer coach B opleiding (de legendarisch opleiding olv Sjef Swinkels) deden en later weer met elkaar werkten toe Ronald meerkamp coach werd en Charles vanuit het NOC als prestatie manager werkte. Ronald is nadat hij met opvolgde dus al sinds 2006 aan het werk in de zevenkamp en zeer succesvol. Charles is ook adviseur voor Johnson Thompson voor de werpnummers naast zijn rol bij het verspringen van Anouk. Van Commenee stopt er na Parijs mee en ik denk Ronald ook (tenzij Anouk toch door wil ondanks alle tegenslagen).

Ik volg deze meerkamp met iets meer dan normale belangstelling. Ook omdat je de mensen beter kent. Naast Ronald en Charles ken ik ook de coach van de Belgische Vidts, Fernando Oliva vrij goed. Het helpt dat ik in het Portogol (mix van Portugees en Spaans kan praten) Caro Schäfer (geboren in 1991) loopt ook al lang mee. Ik zag haar op de WK onder 18 (2007) in Ostrava waar ze zilver won.

Zo als zo vaak draait het in de meerkamp om drie punten. 1. Heel blijven, 2. Punten scoren op ieder onderdeel (opbouwen in de pogingen) en 3. Zorgen dat je zo dicht mogelijk op je maximale score (boven het gemiddelde van de laatste 4 zevenkampen) zit.

Ik weet dat beide atletes van Charles in de laatste weken problemen hadden. Thiam heeft weinig wedstrijden gedaan maar was goed in Rome. Hall is in het voorjaar geopereerd. De Colombiaanse heeft een goed tweede dag. De verassende Francaise kan niet twee keer zo voor de dag komen schat ik.

Dag 1.

1. KJT 4055

2. Thiam 4007

3. Hall 3956

Geweldig om te zien Nederland met drie atleten in de top 10!

Sofie Dokter 5e met 3893

Anouk Vetter 9e met 3767

Emma Oosterwegel 10e 3742


Dokter doet het prima op de eerste dag en trekt dat door op dag twee. Top acht is een olympisch diploma waard. Oosterweegel is niet in topvorm maar komt redelijk mee maar laat bij het altijd lastige verspringen teveel punten liggen. Top tien misschien. Vetter is niet in staat om echt voluit te gaan en is niet in de vorm die nodig is om medailles te halen. Het verspringen is het laatste onderdeel wat ze probeert. Ze kan niet afzetten zo lijkt het en scheert over het zand. Ze geeft op vanwege de hamstring klachten.

KJT is beter dan verwacht maar lijkt niet instaat om Naffi echt te bedreigen. De strijd om brons is redelijk open en zal gaan tussen Vidts - Hall en Kälin. De afsluitende 800 meter was interessanter dan ik vooraf dacht. 

Hall wilde de 800 winnen, KJT scoorde een PR en ook voor Emma een PR. Noor Vidts pakt een handvol seconden en dus ook brons veilig met eveneens een persoonlijk record.  Sofie Dokter kan geen persoonlijk record op de 800 meter bijschrijven en mist directe plaatsing voor WK op 48 punten  maar wel een fraai nieuw puntentotaal en 6452. Drie dames met een zelfde puntentotaal op plek zeven maar onderlinge resultaten geven Emma Oosterwegel recht op plaats 8.

 Nog even KJT, inmiddels 31, won nooit eerder een medaille op de voorgaande drie Olympische spelen waar ze aan deel nam. 2012: 13e met  6267 - 2016: 6e met - 2020: dnf (achillespees scheuring)- 2026: 2e met 6844.

Nafi Thiam won de laatste drie Olympische spelen de meerkamp. Een unicum. Sinds de invoering van de zevenkamp won Jackie Joyner ook drie medailles 1x zilver en 2x goud. Verder zijn er twee met twee medailles: Jessica Ennis: goud en zilver en Denise Lewis met goud en brons. 

Nafi is inmiddels keizerin van de zevenkamp met een palmares om U tegen te zeggen!

Nafissatou (Nafi) Thiam (Brussel19 augustus 1994) werd in 2016, 2021 en 2024 olympisch kampioene in de zevenkamp. In 2017 en 2022 werd ze wereldkampioene, in 2018, 2022 en 2024 Europees kampioene. Plus: in 2017, 2021 en 2023 Europees kampioene indoor. 




Tot slot:

Vetter is de beste Nederlandse meerkampster met de meeste medailles ooit op de zevenkamp. Naast het Olympisch zilver van Tokio ook Europees goud in 2016, WK-zilver in 2022 en WK-brons in 2017 en 2023.  Vetter: “De rest van het jaar zien ze me niet meer op de atletiekbaan. Ik wil even een leven zonder stress. Maar de WK in Tokio zijn zeker een doel, ik heb me al geplaatst, dus die luxe heb ik als ik de voorbereiding begin.” 

Dus vader Ronald moet ook nog even door met zijn dochter maar ook met de jonge Dokter.



Comments

Popular Posts