disci


Het is dinsdag en ik luister naar een fragment op het nieuws bij JW staat op (NPORadio2). Jorinde van Klinken is aan het woord. Ze gebruikt het woord stom maar het klinkt in de zinsconstructie als stupid. Het zou een beetje dom zijn om Jorinde hier op af te rekenen. De atlete van Groningen atletiek is namelijk niet dom en denkt waarschijnlijk bij het interview deels in het Engels. 

Ze heeft de afgelopen tijd meerdere keren aangetoond dat ze in een stadion, zonder wind, en met de nodige spanning een goede wedstrijd kan werpen. Ik snap dus haar frustratie 

Jorinde van Klinken is een Drentse van geboorte (Assen 02-02-2000) en lid van Groningen atletiek. De spreekwoordelijke nuchterheid van de Noordelingen is haar met paplepel ingegoten. 

Ze mag dan gespecialiseerd zijn in kogelstoten en discuswerpen. Maar ze heeft ook persoonlijke records staan op de 60meter indoor met 7.86 *( Apeldoorn 2018)en verspringen 5.85* (Apeldoorn 2019) toen ze nog junior was. Een all round atlete en geen typisch werp figuur. Ondertussen heeft ze sinds 2023 heeft zij drie NCAA-titels op haar naam staan en een persoonlijk record van 70m.22cm.

Met een gezicht op onweer verliet ze voor de laatste keer de werpkooi. In de kwalificatie van vrijdag gooide ze met gemak de eis van 64 meter.'Ik voel me zó dom', zei ze na afloop tegen de NOS. 'Zo voelt het. Omdat je weet dat je zoveel kan. En dat er dan een worp uitkomt die geen eer doet aan mezelf, aan al die prachtige mensen hier die ons als team aanmoedigen, of mij wel specifiek. dat voelt best wel dom”. Voor Van Klinken rest nog het kogelstoten.



In de kwalificatie miste Alida van Dalen (2002) nipt de eis met 62.19 waar 62.63 voldoende was voor een plaats bij de beste twaalf.

Van Daalen is de dochter van atletiekcoach en tienvoudig Nederlands kampioene discuswerpen Jacqueline Goormachtigh (PAC) en voormalig sprinter Hanspeter van Dalen  (Hollandia) nu wiskundeleraar. 

Ze is geboren in Hoorn, woonde als kind eerst in Suriname, groeide verder op in Rotterdam en traint en studeert nu in de Florida/VS. Alida is is Europees kampioene kogelstoten en discuswerpen onder 23jaar. Eerder dit jaar wiep ze al over de zesenzestig meter in Ramona in de Amerikaanse staat Oklahoma. Ze nam dit jaar deel al eerder deel in Parijs voor de  Golden League wedstrijd: derde met 65m.78cm.

Twee jonge atleten waar we ook in de toekomst nog veel van gaan horen. Beide zijn heel atletisch en hebben hun eigen weg gekozen.

De olympische titel ging naar Valarie Allman. Haar beste afstand was 69 meter en 50 centimeter. Ook al zo’n ranke atlete met een enorm dynamische draaitechniek. 


Comments

Popular Posts