kaap


Ik was in Slochteren een tante Siena vertelde dat mijn nicht een reis ging maken aanbood van het schip waar haar zoon werkte en dat naar ...... ja waar gingen ze ook al weer naar toe.... ik gokte Schetland, Schotland, Ierland, Ijslandm Groenland maar niks was goed....het was iets met kaap. maar natuurlijk niet kaap hoorn of kaap de goede hoop ...... teneinde raad maar gebeld om het verlossende antwoord te krijgen. het bleek te gaan om .......de Noordkaap!

De Noordkaap (in het NoorsNordkapp) aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese continent.De kaap ligt op 2080 km van de Noordpool.De Noordkaap is niet het noordelijkste punt van heel Europa, dat is Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland die ook nog tot Europa behoort en ca. 600 km ten noorden van de Noordkaap ligt. 

De andere kaap is die van Kaap Hoorn....

Willem Corneliszoon Schouten noemde de kaap op 29 januari 1616 naar zijn geboorteplaats, de stad Hoorn. Er staat letterlijk in het scheepsjournaal: "twelck [dat is: de kaap] onse president ter eeren des stadts van Hoorn noemde Capo Hoorn". De tegenwoordige Spaanse naam is Cabo de Hornos. Deze naam betekent Kaap van de Ovens en is wellicht een volksetymologische vervorming onder invloed van de naam Vuurland.

Later was ik met Dea bij Kaap Hoorn. Toen moest ik weer even aan het verhaal denken. Wat ik niet wist dat Dea en Harry binnenkort naar Zuid-Afrika gaan voor een rondreis. Maar de Kaap de Goede hoop zit er niet bij. Kaap de Goede Hoop (AfrikaansKaap die Goeie Hoop) is gelegen nabij Kaapstad. Terwijl zij meer aan de andere kant blijven. 

....Kaap de Goede Hoop werd al sinds 1616 regelmatig aangedaan door schepen op weg naar de Oost. Een verslag van de overlevenden van het schip Haarlem, dat in 1647 in de Tafelbaai strandde, overtuigde de Heren Zeventien van de mogelijkheden van de Kaap. In 1652 werd aan Jan van Riebeeck de opdracht gegeven om aan Kaap de Goede Hoop een verversingsstation in te richten waar de schepen verse voorraden en water konden innemen....

Comments

Popular Posts