nabrander

de man achter succes van Sifan

Nederland haalde nog nooit in de historie vijftien gouden medaille! Deze keer wel op de Spelen in Parijs. Ook wonnen de Nederlandse Olympiërs bij elkaar zeven keer zilver en twaalf keer brons. Hiermee eindigde Nederland als zesde in de medaillespiegel, het hoogste ooit op de Zomerspelen, en zelfs als tweede op de ranglijst als er gekeken wordt naar medailles per inwoner na Australië.


"Poeh, dit is wat", vertelt coach Rowberry, terwijl hij het even te kwaad krijgt. "Ik kan niet zeggen dat ik helemaal verrast ben door wat Sifan heeft laten zien, maar ik ben wel geëmotioneerd. Ik weet dat je gek moet zijn om te hopen dat ze hier drie medailles kan winnen. Maar toch hoopte ik daar vooraf op. Ook al is het heel zwaar geweest.” Tim Rowberry is de coach van Sifan Hassan sinds Alberto Salazar het veld moest ruimen bij het Nike project.



'I believe what got me to this point was my growing love for the sport and my personal growth. I think Harvard was a great foundation for me; it laid the ground for me to be here now,’


Was getekend Gabrielle Lisa "Gabby" Thomas (7 December, 1996). 

Thomas ging naar het beroemde Harvard college. Ze studeerde daar neurobiology en global health als  ‘undergraduate’. In Mei 2023 haalde ze haar master's degree in epidemiologie op de regionale campus van Austin onderdeel van de universiteit van Texas.


Gabby Thomas  is een Amerikaanse atlete die de sprint tot in de puntjes beheerst. Ze is geïnspireerd door Allison Felix (11 Olympische medailles oa.) en wordt getraind door  Tonja Bufford Bailey (zilver WK 95 op de 400horden). 

Wikipedia:

At the 2020 Tokyo Olympics, she won the bronze medal in the 200 m and a silver as part of the women's 4 × 100 m relay. On August 25, 2023, she claimed the 200 m silver medal in the 2023 World Athletics Championships in Budapest with a time of 21.81 seconds. She would also go on to win gold as part of Team USA in the women's 4x100m relay final with a championship record of 41.03 seconds.

At the 2024 Summer Olympics in Paris, Thomas won three gold medals; individually in the 200 m, and alongside her teammates in the 4 × 100 m relay and 4 × 400 m relay, in which they ran an American record and the second fastest time ever.

De 1m80 lange Thomas heeft een prachtige vloeiend rollende pas op volle snelheid. Won dus drie keer goud in Parijs. Maar stond niet echt in de schijnwerpers. Onbegrijpelijk.


Springen blijft voor mij een hoogtepunt in het atletiek programma. Dat was nu ook letterlijk zo. Het wereld record van Mondo, de vierde medaille voor Mutaz, het verdiende goud voor de Oekrainse kersverse wereldrecordhoudster Mahuchikh (die huizenhoog over 191-195-198 en 200 vloog, toen had ze gewonnen en was de energie weg) een degelijke polsstok sprong van Kennedy. 

Op hinkstap vestigde Thea LaFond een nieuw nationaal record van 15,02 meter en won daarmee de gouden medaille, de allereerste Olympische medaille van Dominica. Ze begon als ballerina en deed ook meerkamp maar de driesprong is echt haar ding. Ze verdeelt haar drie zweeffases evenwichtig en pakte zo de winst. Ze zette eerder Gemenebest Dominica op de kaart door een medaille te winnen op de Gemenebest spelen en later ook als eerste bij het WK indoor. Het is een stipje op de wereldkaart: een onafhankelijke eilandstaat in de Caribische Zee. Het ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Tara Davis-Woodhall was impressive at the Paris Olympics, leaping to a gold medal in the women's long jump event. The 24-year-old claimed that she listened to Billie Eilish's "The Greatest" before the final.

Competing against a rich field of Olympic and World Championships medallists, Tara Davis-Woodhall jumped an impressive 7.10m for the gold medal. Germany's Malaika Mihambo and Jasmine Moore finished second and third, clearing 6.98m and 6.96m respectively.

Tara Davis won het verspringen: alle pogingen geldig en twee keer over de zeven. Geweldige ontlading na de laatste poging. Ze bedankt het publiek en laat zich achterover in het zand vallen om een met armen en benen vleugels de indruk van een engeltje achter te laten. Daarna werpt ze zich in de armen van Hunter Woodhall die ze in 2017 ontmoette en waar ze vijf jaar later mee is getrouwd. Woodhall geboren als zoon een militair in Georgia.Woodhall's ouders besluiten om zijn onderbenen te amputeren omdat die geen bot bevatten als hij 11 maanden oud is (fibular hemimelia). Hij won medailles op de laatste twee paralympische spelen op de sprint in T64-T62 klasse.

Het filmpje van Team Tara en de foto’s van hun omhelzing na de winnende sprong zijn een tophit op de socials.


III

"Sinéad Diver withdrew from the marathon after experiencing bilateral cramping in both quadriceps at Paris 2024," the AOC statement read.

De marathon was net onderweg. Alle lopers bij elkaar. Maar er stond al een atlete aan de kant bij de dranghekken. De camera blijft er niet bij. Ik zoek de naam op. Sinead Diver. 

Diver ran a time of 2:21:34 at the 2022 Valencia Marathon, thus setting a new Australian and Continental record at age 45!!

Later lees ik haar post op Instagram.

“ …..I’m absolutely devastated to have had to dnf at my second Olympic Games. I was dealing with a plantar issue in the lead in to this race. It was manageable and I was training, fit and ready to race. That had nothing to do with why I pulled out," she wrote.

"In the warm-up, my quads started to spasm without any warning. I hoped it would resolve as I started running but it didn't and they seized up within the first km to the point that I couldn't bend my knees. I don't fully understand what's caused this.…”

Er was nogal wat kritiek op haar selectie geweest en het uitstappen was koren op de molen van de criticasters van het Australische selectiebeleid. 

Haar verhaal op Insta maakt dat duidelijk.

"The lead in to this race has been one of the most challenging times of my life. The vitriol online has had a significant impact on my mental health and I have no doubt that has played a part in my body breaking down in this way. The culmination of stress over the last few weeks has finally taken its toll.

"I'm aware of some of the negative commentary during (and) since the race but this time I'm not going to listen. This is what happened. If you choose not to believe it, then so be it.”

Fiona O’Keeffe, de winnares van de USA trials stapte net iets later uit. Met een heup blessure. Direct brak de kritiek los. Ze deed alleen maar mee om zich Olympian te kunnen noemen en dat ze dat te gelde kan maken bij sponsors. Ze was egoïstisch en had haar plaats aan de ingevlogen reserve McClain moeten afstaan en haar financieel gewin opzij moeten zetten. Tsja.

IV

Discussies.

Eerst eentje die dichtbij was. Van de Velde werd begin september 2018 aangetrokken voor de periode tot eind december om de toen nog geblesseerde spelers Auke van de Kamp en Chris Voth bij Lycurgus te vervangen. Dat heeft de beachspeler toen zeer goed in weten te vullen. Iedereen binnen Abiant Lycurgus bedankte Steven voor zijn inbreng, persoonlijkheid en geleverde inzet. Er was wel gevraagd voor het begin of er bezwaren waren. Nee, die waren er niet en zeker de spelers die volleybalhanden van Steven kenden uit eerdere teams waren enthousiast. 

 Nu kwam Steven van de Velde op de pelen opeens (weer) onder een vergroot glas te liggen omdat de Britse tabloids hem tot ‘running target’ neerzetten. De Nevobo en TeamNL stonden achter hem maar hij kreeg de volle laag.

Nog eentje die me raakte. Imane Khelif is boks-ster uit Algerije. Ze oogt mannelijk en dat leidde er toe dat haar Italiaanse heel snel opgaf. De klappen zouden veel harder zijn dan ze gewend was. Nou heeft Khelif zelf ook al heel wat klappen in de ring gehad en menig gevecht verloren maar dit terzijde. Heel veel mensen vonden dat de Italiaanse gelijk had, dat het IOC een schande was en dat Khelif geen vrouw was. Dat geen vrouw argument was voor sommige toetsenbordridders aanleiding om haar te plaatsen in hokjes waar afkortingen, chromosomen en seksuele voor elkaar .. door elkaar gehusseld werden.  Zelf heb ik een behoorlijk aantal vrouwen getraind die op grond van hun verschijning de nodige problemen hadden. Hun gespierde lijven, mannelijke kaaklijn of geringe borstmaten waren zichtbaar maar wat er in de hoofden en in het lichaam gebeurde was veel gecompliceerder en onzichtbaar voor de buitenwacht. Het leverde heel veel psychische problemen op. Ook na gecompliceerde bevallingen, ook na uit de kast komen, ook na operaties, ook na geslachtsverandering. Dat Khelif goud won zal nog heel lang worden betwist. Het zal nog heel wat tijd kosten om sportbonden waar fysieke kenmerken prestatiebepalend zijn op één lijn te krijgen. 

In theory there is no difference between theory and practice - in practice there is" (Yogi Berra)    

Dat kreeg de breakdance ster Rachel Gunn uit Australië om de oren. Breakdance is ontstaan eind jarenzo begin jaren 1980 in de zwarte achterstandswijken in de big Apple, New York. Dj’s in die tijd, zoals Afrika BambaataaGrandmaster Flash, begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo de break van een nummer eindeloos door te laten draaien (hier is de naam van afgeleid).
Maar Gunn stond niet in een clip in de jaren tachtig nee ze stond in de schijnwerpers bij Breaking (competitie breakdancing) op de Olympische Spelen. Ik moest iedere keer aan Ester Schouten, de meerkampster, denken die op het CIOS ook wat basic moves beheerste. 

 Gunn kwalificeerde zich via een toernooi dat was georganiseerd door World DanceSport Federation, AUSBreaking en DanceSport Australia. 'Raygun' heeft, in tegenstelling tot online berichten, geen officiële functie bij deze organisaties. Het AOC had geen zeggenschap over wie Australië zou vertegenwoordigen bij het breakdancen.

Daarnaast wordt online beweerd dat de partner van Gunn betrokken zou zijn geweest bij de selectieprocedure, maar volgens het AOC is dit ook niet waar. "Het is schandelijk dat deze leugens door een anoniem persoon zijn verzonnen. En dat ze op deze manier kunnen worden gepubliceerd en verspreid", zegt Carroll.


 

Comments

Popular Posts