volgen

Twee dagen bij het ontbijt de marathon voorgeschoteld krijgen is niet niks. Het parcours lijkt in niets op de Parijs marathon die normaal in het voorjaar wordt gelopen.

De marathon van Parijs is een hardloopevenement dat jaarlijks in Parijs wordt gehouden. Normaal gesproken wordt de loop op de eerste zondag van april gehouden (ongeveer twee weken voor de marathon van Londen) hoofdafstand is de marathon (42,195 km). Qua deelnemersaantal is dit de grootste marathon in Europa en de een na grootste (na de New York City Marathon) in de wereld. Er is een inschrijvingslimiet van 55.000 deelnemers

De olympische marathon

“…..The marathon course will begin at the Hôtel de Ville and traverse many of the host city's most iconic landmarks such as the Eiffel Tower, Louvre, and more before concluding at the Les Invalides. Paris officials have stated the route has taken inspiration from la marche de femmes. Due to the elevation profile, the course has been discussed as one of the more challenging Olympic marathons….”


NB.

De mars op Versailles, ook wel vrouwenmars op Versailles genoemd, vond plaats tijdens de eerste maanden van de Franse Revolutie.

Een groep poissardes, letterlijk "visvrouwen" in Parijs begon in de ochtend van 5 oktober 1789 te protesteren tegen de hoge broodprijzen en de schaarste aan brood in de Franse hoofdstad. De demonstratie ontwikkelde zich in korte tijd tot een woedende massa van duizenden mensen die tegen het oude regime in opstand kwamen. De massa belegerde het paleis van Versailles en dwong koning Lodewijk XVI en zijn koningin Marie Antoinette om de volgende dag, 6 oktober, het paleis voorgoed te verlaten en te verkassen naar het Tuilerieënpaleis in Parijs. De mars symboliseerde een nieuw machtsevenwicht, waarbij de absolute monarchie en de aloude voorrechten van de adel opzij werden geschoven en het gewone volk de macht greep.

Podium

All three medalists in Tokyo will make a return: 2016 and 2020 gold medalist Eliud Kipchoge from Kenya, 2020 silver medalist Abdi Nageeye from the Netherlands, and 2020 bronze medalist Bashir Abdi from Belgium. Kipchoge, the champion of the past two Olympic marathons seeks to make history with a victory in Paris becoming the first athlete to win three Olympic gold medals in the marathon.

Ik heb een drietal keren de marathon van dichtbij bekeken. De eerste was in 1992 toen ik op de klim stond vlakbij het stadion. Bij de vrouwen toen twee atletes uit de Japan in top vijf en een Russische winnares. Ik had Katrin Dorre ingevuld als winnares in de pool maar ze werd vijfde. Bij de mannen was het spannend tot de steile klim van bijna 200 meter naar het stadion op de Montjuïc. Winaar een Koreaan waar ik de naam van moest opzoeken: Hwang Young-cho. Twee jaar later won hij ook op de Asian Games (Hiroshima).

Dat was al een aantal jaren nadat ik gestopt was met de begeleiding van langeafstandslopers van de AV Haarlemmermeer en ik bij de marathons langs het parcours stond in Rotterdam of Amsterdam en Amersfoort. In een tijd dat een marathon lopen geen vinkje op een to-do-list was maar een hardloop prestatie. Hard trainen naast hard werken en toch een tijd onder de twee en half uur realiseren. Snelle mannen uit de regio die tijd Vic Zonneveld, Willem Westerholt, Peter Zwiers en meer.

In 1996 deed Anne van Schuppen voor Nederland mee. Samen met Wigert Thunissen en Charles van Commenee gingen we op zondag ontbijten met pannenkoeken maar pikten eerst nog even de marathon die om 7 uur startte, mee. Uta  Pippig ging aan de leiding maar finishte uiteindelijk niet. 

In 2016 stond ik met Diana en Bjorn Paree in de regen te kijken bij Flamengo. We konden de lopers dan twee keer zien. Kipchoge won en Abdi werd elfde.

Nu zag ik direct in het begin Abdi al een steentje uit zijn zool peuteren. Kipchoge naar zijn zij grijpen. De Bashir Abdi in de kopgroep in achtervolging op de eenzame vluchter uit Ethiopië die pas op het laatste moment was toegevoegd: Tola. De bronzen medaille winnaar op de tien kilometer in Rio won de wereld titel op de marathon in Eugene en schreef vorig jaar de New York marathon op zijn naam in een parcours record.

Op iedere stijging in het parcours zette hij aan en sloopte de rest. Abdi (40km) en Kipchoge (30km) stapten uit. Abdi, die in de ochtend de bus naar de start nog had gemist, liep attent en pakte onbedreigd zilver.

Het niet actief volgen van de marathon brak me in de pool verschrikkelijk op. Ik had Morhad Amdouni (EK 10km winnaar) Frans recordhouder op de marathon met 2:05:22 gelopen in Parijs getipt. Maar hij deed niet mee………….


Comments

Popular Posts