weekje

De eerste Olympische week zit er op. Volgens velen begint het nu pas want atletiek start. Weliswaar met snelwandelen maar toch. Hoewel het past wel in de trend van de week. Vol met interventies, protesten en de bekende Franse slag.

De opening was de opmaat voor ellende op de Seine. Al het water wat naast het defile viel moest namelijk ook afgevoerd worden door de Seine. Dat de triatlon een duathlon zou worden had toen al beslist kunnen worden.

Maar eerst nog even over de wederopstanding van Celine Dion. Imposant. De culturele mix van kunst, dans, muziek en sport met tot slot een mysterieuze gast. Het riool X stroomde over. Het gebrek aan kennis vormde geen enkele belemmering. De feestdis toonde gelijkenis met het laatste avondmaal dachten sommigen. Nou nee. Het was wel een tijdsbeeld.

Zelf keek ik nogmaals op het internet naar de mooie voorstelling van Leonardo de Vinci, een van mijn favoriete kunstenaars aller tijden. Ook hij gebruikte de geest van zijn tijd om de personage te positioneren in een speciaal vlak: symmetrisch, met getal symboliek en een stralend middelpunt. Het heeft me vooral in het begin moeite gekost om dit te snappen. Ook het feit dat geen enkel gezicht uit het Midden-Oosten lijkt te komen verwonderde me toen.

Later in de week kwam de discussie over de catwalk met travestieten, dragqueens, homosensuelen en allen onder de regenboogvlag van een afkortingen brij (LGBTQIA+) in een ander daglicht. Niet alle NOC’s onderschrijven het IOC beleid en ook sommige bonden wijken af als het gaat testosteron waarden en biologische paspoorten. Dat een boksster aan de schandpaal wordt genageld is absurd te noemen. Of dat China in het zwembad bij voorbaat verdacht is maar Australiërs in sowieso niet, ook.

Het is met alle sociale media en diverse tv kanalen een aanslag op alle zintuigen waarbij een uitspraak van Melvin Twellaar naadloos past: ‘als de adrenaline peil stijgt dan daalt het IQ”. Melvin is een roeier die uitkomt voor het Groningse Aegir. Toen ik de krachttraining voor het roeien RTC Noord deed, zat hij daar ook bij. Net als Ymkje Clevering (Gyas) en Marlous Oldenburg (Gyas) plus   later ook Ilse Kolkman (Aegir) nu reserve. Indrukwekkend om deze atleten nu ‘blik’ te zien halen op de OS’24! Zo volg je deze sport toch met een andere bril.

Dat geldt ook de hippische sport waar ik mee in aanraking kwam in Saudi Arabie. Gekwalificeerd in 2023 in Doha nu olv David Will (Duitsland) in topvorm aan de start. Tenminste dat was de bedoeling, De combinatie ruiter en paard is bijzonder en beide moet in vorm zijn. Dat was het paard van de beste ruiter niet. Dus moest een relatief onervaren combinatie starten. Het lukte niet. De ruiters reageerden per whatsapp teleurgesteld op mijn berichtje.

Voor ons tweede vaderland Brazilië was het een top week. Eerst was er, volgens velen, DE foto van de Spelen met topsurfer Gabiel Medina.




 Een andere surfer João Chinaca kwam in het nieuws omdat hij de afbeelding van het wereldberoemde Christusbeeld van zijn plank moest halen. Tsja.….. Toen bij skateboarden een medaille (brons) voor de immens populaire Rayssa Leal bijgenaamde kleine fee.  Trouwens in Tokio won ze al als 13 jarige sic! Zilver op het onderdeel street.  Met als absolute hoogte punt medaille (brons) in het landenklassement bij het turnen met als uitblinkster meerkamp Rebeca Andrade (zilver). Zij zal waarschijnlijk doorgaan, waar Biles als greatest of all time stopt.

Wat viel mij nog meer op? Dat judo meer en meer een jurysport is geworden met onduidelijke beslissingen tot gevolg. Dat wielrennen en lekrijden gekmakend is. Maar vooral dat de Olympische Spelen bijzonder zijn door de eeuwige roem. Op naar het atletiektoernooi waar internationale en continentale kampioenen over elkaar heen duikelen om het ultieme doel te halen.

Olympisch kampioen bij de moeder der sporten.

Daar hoort ook snelwandelen dus bij. Opnieuw nul punten in de voorspellingen voor mij. Gelukkig pakte de Braziliaan Caio Bonfim zilver bij de 20 kilometer.


Comments

Popular Posts