OWM


 bij de ingang stond geen bordje, 

maar er waren wel heel veel oude witte mannen.

met 'puutje' shag, een sigaartje of blowtje

bier in de hand een blikje, flesje of glas 

ik voelde me een beetje ontheemd

blues in het Sterrebos*


Het vrijwel vierkante Sterrebos werd ontworpen door stadshovenier Jan Godfried Becker, en werd in 1765 aangelegd op initiatief van burgemeester Hendrik van Sijsen. Oorspronkelijk was het daadwerkelijk een sterrenbos, een bos met acht paden die vanuit een centraal punt in verschillende richtingen liepen. 
Later, na de ontmanteling van de vestingwerken van Groningen werd het bos tussen 1882 en 1883 uitgebreid aan de zuidzijde. Onder leiding van de Haarlemse architect Louis Paul Zocher werd de geometrische Franse stijl vervangen door de toen in zwang zijnde Engelse landschapstijl.

Aan de rand van het bos bevindt zich het Joods monument; maker, de Pools-Groningse kunstenaar Edu Waskowsky. bestaande uit zes grote bronzen handen. Elk jaar op 4 mei is deze plek het startpunt van een stille tocht in het kader van de Nationale Dodenherdenking.
* In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden in het Sterrebos regelmatig popconcerten gegeven onder de noemer Sterren in het Bos. Ook tegenwoordig worden er in de muziekkoepel in het bos nog kleine concerten gegeven, die worden georganiseerd door het wijkcomite van de aangrenzende wijk Helpman.

Comments

Popular Posts