ramadan story III

Voor de "overgrote meerderheid" van de bijna een miljoen moslims in Nederland begint woensdag de vastenmaand ramadan, lees ik in de electronische editei van de Nederlandse kranten.

Hier in Doha is het ook het gesprek van de dag. Al dagen sleept iedereen met boodschappen. Het schijnt dat ze hie gedurende ramadan MEER eten dan normaal. Of zo als een collega het treffend zei: "ze draaien hier gewoon dag en nacht om". Overdag ligt bijna overal het werk nagenoeg stil en pas na zonsondergang komt er leven in de brouwerij. Ik wacht het af. Maar eerst nog de start.... wanneer..........

Het begin van de maand ramadan of de vastenmaand wordt waargenomen door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand.
Maar, volgens de algemeen geldende voorschriften begint het vasten wanneer men 's ochtends een witte draad van een zwarte kan onderscheiden (in het licht van de zon). Deze witte draad slaat volgens sommigen op de schemering (of het eerste licht) dat aan de horizon begint te verschijnen (en niet letterlijk het onderscheid tussen een witte en zwarte draad in het (zon)licht).

Het wordt dus dinsdag of woensdag!
Zeker weten we het pas vanavond (maandag).

Gelukkig kregen we vandaag al bericht over de komende dertig werkdagen:

Dear all,

Please note that during the holy month of Ramadan the daily working hours will be reduced to six hours. From 9:00 am until 12:00 noon will be obligatory working hours, while the remaining three hours will be at your manager’s discretion. The manager will also inform you about additional working hours if required.

Special consideration should be observed by all staff during the fasting of Ramadan.

ik zou zeggen: Ramadan Kareem!

Comments

Popular Posts