breinknaag

Het was een bijeenkomst die je typisch ‘expat’ zou kunnen noemen.
Een gezin vertrekt. Er zijn genodigde collega’s van beider kanten, en kennissen opgedaan tijdens het verblijf ter plekke. Er wordt Engels en Nederlands met verschillende tongval en accenten gesproken (Frans, Spaans en Fries meen ik te horen).
Bert en Bertha, de doortrekkers, hadden er donderdagavond iets extra’s van gemaakt en dus was de farewell party op een boot. Verzamelen in de haven, met een busje naar een andere haven, varen langs de lijn van de Corniche en dan voor anker, hapje/drankje en terug. Al met al een hele avond.
Het woord van de avond was Sakhalin. Door de meeste aanwezigen uitgesproken als sag-gkellien. Ik wist dat het een eiland was (Waarom ik dat weet, vroeg mevrouw Lenting. Geen idée, opslag van nutteloze kennis is het kenmerk van mijn chaotische brein). Maar dat blijft dan knagen: waarom? The trigger. Opeens wist ik het.
Eerst was er de grens. Net als in Jemen, Korea en Vietnam was er achter een bureau een simpele oplossing bedacht voor een etnisch problem. We maken er noord en zuid van en trekken een grens. Klaar. Dus was Sakhalin opeens in het noorden russisch en in het zuiden japans. Dat er ook nog andere oude volkeren waren met gescheidenis werd even vergeten.
Maar dat was het niet
Ook niet dat er een keer een vliegtuig werd neergeschoten ergens 1990.
Nee, het was iets anders.
Kijk Bert gaat er, na Nigeria en -naar nu blijkt tussenstop- Qatar, naar toe voor de Royal Dutch Shell. Iets met off shore olie winning in Sakhalin. Een eiland wat in 2005 de grootste ontvanger van buitenlandse investeringen in Rusland was.
http://www.sakhalin.ru/Engl/Region/resources.htm

Sahkalin een langgerekt eiland in het Russische deel van het Verre Oosten, gelegen tussen de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee. Samen met de Koerilen vormt het eiland de oblast Sachalin (autonaam Russisch gebiedsdeel). De grootste stad van het eiland en hoofdstad van de oblast is Joezjno-Sachalinsk, gelegen in het uiterste zuiden
Dus opeens wist ik het.
An earthquake with a magnitude of 7.6 struck the town of Neftegorsk (population about 3,000) on 27 May, 1995. A total of 1,995 persons were found dead under the rubble, including 268 children less than 16 years of age. There were 1,144 survivors. A total of 406 person were rescued alive from under the rubble of which an additional 37 persons died in a hospital following rescue.
http://pdm.medicine.wisc.edu/johnson.htm
Neftegorsk op Sakhalin in 1995 verwoest door een aardbeving. Tweederde van de bevolking kwam om. De plaats lag op 98 kilometer ten zuiden van Ocha en heette tot 1970 Vostok. In 1989 had Neftegorsk 3.507 inwoners. De inwoners van deze plaats bestonden vooral uit oliewerkers en hun gezinnen. Het vormde bestuurlijk gezien onderdeel van het gemeentelijke district Ochinski van de oblast Sachalin. Op 28 mei 1995 om 1:04 lokale tijd vond een aardbeving plaats met een kracht van 7,6 op de Schaal van Richter, waarbij volgens officiële cijfers 2.032 van de 3.176 personen tellende bevolking de dood vonden en de plaats volledig werd verwoest. 369 mensen werden levend onder de puinhopen vandaan gehaald, maar in veel gevallen stierven ze daarna alsnog aan hun verwondingen. Na de ramp werd besloten de plaats niet weer op te bouwen. Een gedenkteken markeert nu de plaats van de ramp. (bron: wikipedia).

Zo leverde een gezellige avond ook nog iets extra’s op: hoe zat het ook al weer met Sakhalin.

http://www.sakhalin.ru/Engl/

Comments

Popular Posts