Wreed

Hoe wreed kan de natuur zijn.
Heel wreed zo bleek de afgelopen week.

1
Een van de vijftien grutto's die sinds eind mei met een ingebouwd zendertje rondvliegen, is in één ruk van Friesland naar het West-Afrikaanse Senegal gevlogen.
Een wat: grutto. Geen griot of grutten maar grutto. De grutto is een weidevogel die behoort tot de Steltlopers. Het is een bekende verschijning in Nederland. Want van alle grutto's in Noordwest-Europa broedt 90 procent in ons land. Daarom is Nederland van groot belang voor de populatie. Echter, in 1990 broedden er in Nederland jaarlijks nog 100.000 paren en nu nog maar de helft. De grutto wordt vanwege de gevoeligheid voor omgevingsfactoren als indicatorsoort beschouwd voor veel milieufactoren.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) volgen de grutto's, die hun broedgebied in Friesland hebben, een jaar lang om meer te weten te komen over de precieze trekroute.Een van de grutto's, Heidenskip genaamd, blijkt in één ruk van Friesland via Spanje over de Sahara gevlogen. Ze deed er, zonder pauze, 48 uur over om de 4000 kilometer af te leggen. De gemiddelde snelheid lag daarbij op bijna 80 kilometer per uur. De grutto is tot nu toe de kleinste vogelsoort waar een zendertje bij is ingebracht.

De grutto is dus echt een trekvogel. Van eind februari, begin maart Nederland binnen begint te komen. In juli zijn de meeste alweer vertrokken. Grutto's overwinteren in West-Afrika bij riviermondingen met modderoevers en schakelen daar voor een groot deel over op vegetarisch voedsel: rijst.
De langst bekende vlucht van een trekvogel staat op naam van E7. Begin 2007 kreeg deze trekvogel een zendertje ingeplant. In maart vertrok E7 vanuit Nieuw-Zeeland naar China, waar ze in mei werd gesignaleerd. Dat was een record van 11.200 km. Begin september werd ze gesignaleerd in Alaska (een tocht van 7.300 km), want toen vertrok ze naar Nieuw-Zeeland, waar ze 9 september werd gecontroleerd. Dat betekent dat ze na zo'n tien dagen vliegen, zonder een tussenstop te maken, 11.500 km non-stop had afgelegd. Onderzoeker Phil Battley van de Massey University in Nieuw-Zeeland houdt via de satelliet sinds februari 2007 in totaal zestien grutto's in de gaten.
GL:
Nou daar staan wij dan als solo-zeiler rond de wereld, als lange afstands loper naar de Noordkaap, of multiple triathlon beoefenaar.


2. En dan amorphophallus titanum.
Mogelijk springt er over twee weken nog een reuzenaronskelk open.
Vorig jaar kreeg de hortus vijfduizend mensen over de vloer die het gele gevaarte wilden zien. Zij moesten in een lange rij aansluiten om een glimp van de bloem op te vangen.
Dit keer is de hortus op alles voorbereid. ''We hebben de penisplant naar een grote kas verhuisd, zodat er meer plaats is voor bezoekers'', zei de directeur.

De plant heeft de grootste onvertakte bloeiwijze van alle bekende planten. Amorphophallus titanum wordt ook wel aasbloem genoemd vanwege zijn geur, wat ook de naam is van de eveneens stinkende Rafflesia. Beide soorten groeien in de regenwouden op Sumatra.

GL: dan moeten wij met onze kleine penis het doen met smegma (een mengeling van huidafscheiding en vocht dat zich kan ophopen onder de voorhuid). Maar die overduidelijke stank van penisplant niet kan aan tippen.

Comments

Popular Posts