Thriller, geen boek.

Net als in menige huiskamer gisteren was er ook bij ons in Doha discussie. Mevrouw Lenting vond niet Michael Jackson de ere titel grootste popartiest mocht voeren. Natuurlijk kwamen illustere namen als Beatles, Elvis,Bowie en Madonna voorbij. Ik bracht daar tegen in dat Michael zowel met zijn broers, als solo hits scoorde, dit deed gedurende zo'n twintig jaar, gezichtsbepalend was voor de motown sound en de soul van de jaren zeventig. Maar vooral zijn muzikale invloed op de hedendaagse popcultuur. Het overtuigende mevrouw lenting pas toen het getal 750 miloen viel.
Jackson heeft wereldwijd meer dan 750 miljoen albums verkocht.
[http://www.cbsnews.com/stories/2007/11/06/entertainment/main3461884.shtml]
dan maar een stukje schrijven: thriller geen boek.


Thriller is hét voorbeeld voor perfecte pop, schreef Saul van Stapele. De ondertitel was
‘In een kwart eeuw veranderde Michael Jackson van ‘The King of Pop’ in een berooide en bespotte tragische figuur’. Ik bedoel maar. Michael Jackson een fantastisch boek maar ik heb het uit. Kapot gelezen maar uit. In de laatste twintig jaar van zijn leven werd Jackson steeds meer een Einzelgänger. Heal the world zong hij en hij roept op tot een betere wereld. Maar de roep van de eenzaamste man ter wereld, zoals hij zichzelf bij Oprah noemde, wordt nooit gehoord. De schreeuw om aandacht onstaat in zijn jeugd als zijn vader hem letterlijk het toneel op schopt.
Ik keek naar hem met een ongekende fascinatie. Iets ouder dan ik zelf ben en dus snapte ik niet hoe je op die leeftijd dat kon. Dat durfde. Zoveel meemaakte. Ik bedoel hij was al een ster voor zijn tiende. Samen met zijn broertjes dat wel en onder de vleugels van Diana Ross. Dat wilde ik ook wel maar hij deed het. Maakte wat (te) zoete liedjes maar toen bij motown ook geweldige soul. Niet echt speciaal maar wel nummers die het nu nog steeds goed doen. Ook op de dansvloer, puur of als sample van een R&B hitmachine.
Vijfentwintig jaar bestaat Jackson’s geweldige tweede solo album Thriller. Dat werd eerder terecht gevierd met een speciale jubileumuitgave van het album welke Michael Jackson de zelfbenoemde titel King of Pop opleverde. Het album ging meer dan honderd miljoen (sic!) keer over de toonbank, en is daarmee het best verkochte popalbum aller tijden. Michael Jackson zette met Thriiller de standaard voor alles wat daarna kwam (Prince, Madonna) op het gebied van muziekproductie, videoclips, zang en show.
“De verhalende videoclip is inmiddels een op zich staand genre geworden. De choreografie in clips en optredens van moderne r&b-sterren als Usher, Beyoncé en Chris Brown verwijst in elk facet naar het theatrale groepsballet dat Jackson introduceerde. En de afwisseling tussen ballads en stevige dansvloerkrakers op Thriller is nu het standaardrecept voor r&b-albums” schrijft de NRC bij monde Van Stapel.
Het is de geniale producer Quincy Jones die een symbiose vormt met de magistrale Michael Jackson waardoor de musical The Wiz en Jacksons eerste soloalbum Off The Wall een opmaat vormden tot Thriller. Het album Off the Wall kan achteraf als een keerpunt in de popgeschiedenis worden aangemerkt. Een album dat een record van maar liefst vier Amerikaanse Top 10-hits opleverde. Uniek voor een soloartiest. Tot Thriller. Want van dat album halen van de negen nummers maar liefst zeven de Top 10 van de Billboard top.
De moonwalk, de kinderlijke kreetjes, de shuffle, de neus. Het zijn marginale verschijnselen. Ze horen wel bij de artiest maar niet in de hoofdlijn. Alle andere zaken die de persoon Michael J. verder uitspookte in zijn –droom-wereld heb ik altijd laten liggen of aan de kant geschoven.
DJ! Laat de muziek horen en voor zich zelf spreken. Kippenvel. Spannend. Thriller.

Comments

Popular Posts