Ik lees dit in de krant van wakker Nederland: “Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal heeft het druk met slechte gebitten. „Volgens Menzis is Oost-Groningen tandheelkundig gezien een rampgebied”, zegt ziekenhuisdirecteur Guus Bruins in Dagblad van het Noorden. De krant meldde eerder al dat uit het laatste regionale onderzoek van het CBS blijkt dat één op de vier Noordoost-Groningers van 16 jaar en ouder een kunstgebit heeft. Landelijk is dat 18,3 procent. Volgens Bruins spelen sociaal-economische factoren en leef- en eetgewoonten daarin een rol”.
En dit in DVHN: “Het Refaja opende vorig jaar februari de nieuwe afdeling mondziekten en kaakchirurgie. Dat leverde sindsdien al 2000 nieuwe patiënten op. Daar schrok niet alleen het ziekenhuis, maar ook de zorgverzekeraar van, zegt Bruins. "We zaten al vrij gauw over het geschatte en afgesproken aantal patiënten heen. Op basis daarvan bepaalt een zorgverzekeraar ook de premie, dus we zijn in september aan de rem gaan trekken”."

De sociaal economische factoren, kwamen in een eerder onderzoekje deze maand al in de krant. Toen bleek dat de Noordelingen maar een zeven duizend euro spaarden. De Groningers spaarden vooral om voorbereidt te zijn op tegenvallers in de kosten van levenshoud. Kortom je moet een wasmachien kunnen kopen als die het begeeft. Practische instelling zeg maar. Heel veel meer te sparen is er niet want het gemiddelde inkomen in het Noorden is niet zo hoog. Vergeleken met de Randstad verdient men sowieso minder: 16000 tegen bijna 19000 in 2005.

http://www.provinciegroningen.nl/overdeprovincie/kerngegevens/?view=Standard.

Leef en eetgewoonten spelen ook een rol.
Nergens wordt zoveel koek gegeten en koffie gedronken volgens mij. Ook droge worst en leverworst gaat er altijd in. Of dit bedoeld wordt weet ik niet. Zouden ze niet poetsen ofzo.

Dus minder inkomen en minder te besteden, maar ook minder sparen. Waar de Westerlingen geld uit willen geven aan het bleken van de tanden, of een kroon zegt de Groninger haal d’r maar uit die bende. Lekker makkelijk een kunstgebit! Heb je verder nauwelijks omkijken naar zeg maar.

Comments

Popular Posts